Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Začněte nový rok luxusně, vyzkoušejte nový kaviár

Začněte nový rok luxusně, vyzkoušejte nový kaviár

03. 01. 2017 - Začal rok 2017, Vánoce i Silvestr jsou pryč. Kde je ale psáno, že nemůže být nový rok hned od začátku plný nevšedních gurmánských zážitků?

Vyzkoušejte třeba kaviár. Budete překvapeni, jak moc vám bude chutnat.

V dávných dobách kupodivu pojídali kaviár chudí ruští rybáři. Od dob, kdy si k němu loupali brambory, uplynulo opravdu hodně vody. Dnes je kaviár ceněná delikatesa, kterou si ovšem můžete dopřát i vy. V našich sýrárnách (www.vemena.cz) najdete Lososí jikry Gorbuša, Keta a jikry z královského lososa Kisuč.

03119-04_Stamgast&Gurman_KAVIAR.jpg


Vyznejte se v kaviáru


Jikry Gorbuša jsou skutečným požitkem pro gurmány a příznivce zdravého, plnohodnotného stravování. „Vyznačují se klasickou jemnou chutí. Většinou se získávají z lososa na konci letního období. Chuť není hořká a nezanechává nepříjemnou pachuť v ústech. Velikost jiker je od 3 do 4 milimetrů. Mají oranžové zbarvení s nádechem do růžova a lesklý povrch. Jikry Gorbuša jsou oblíbené především díky své nasládlé, jemné chuti, příjemné praskavosti v ústech a dlouhé trvanlivosti. Je to zároveň nejvyhledávanější druh lososího kaviáru a má druhé nejvyšší nutriční hodnoty ze všech druhů lososích jiker,“ říká odborník a náš dodavatel Vladislav Gorodinski. Pokračoval, že jikry Keta mají v průměru pět až šest milimetrů a jsou krásně červené. Díky tomu patří mezi nejvyhledávanější kaviár. Jikry z divokého královského lososa Kisuč jsou nejcennější a nejméně hojné. Získávají se během podzimu. Mají středně velkou velikost, většinou okolo 4,5 milimetrů. Jsou jasně červené. Chuť je plná, mírně nahořklá. Tento kaviár obsahuje velkou škálu vitamínů, a proto je nejvhodnějším druhem pro eliminaci zdravotních obtíží.

Kuličky plné zdraví


Lososí jikry jsou nejen chutné, ale i velice zdravé. Pyšní se svými antioxidačními účinky. Díky kyselinám a proteinům (kolagenu) zabraňují stárnutí. V kaviáru najdeme bílkoviny, rybí tuk, nenasycené mastné kyseliny a mastné omega-3 kyseliny, 47 druhů vitamínů, fosfor, draslík, jód, kobalt, železo, fluor, hořčík, křemík, zinek a aminokyseliny. „Námi nabízený kaviár je vyroben podle starodávných receptur z nemražených losových jiker. Obsahuje minimální množství soli v rozmezí od 3,5 do 3,7 procenta. Proto si uchovávají svou jemnou chuť, díky čemuž se jim dostalo ruského přívlastku malossol,“ upozornil Vladislav Gorodinski.

03119-05_Stamgast&Gurman_KAVIAR2.jpg

Jak si ho vychutnat?


Pokud si chcete kaviár náležitě užít, vyndejte ho z lednice přibližně patnáct minut před podáváním. Jeho víčko by mělo být otevřeno těsně před konzumací. Udržován v chladu však musí být neustále, proto se doporučuje podávat misku s kaviárem na rozdrceném ledu. Kaviár určitě nepojídejte kovovou ani stříbrnou lžičkou. Dodala by mu nežádoucí kovovou příchuť. Labužníci, především pak ti z Ruska, pojídají kaviár lžičku po lžičce a po každém soustu si lehce omočí jazyk v ledové vodce. Ke kaviáru se podává nejlépe toustový chléb s nesoleným máslem, a popíjí se, jak jinak, šampaňské. Někdo si může dát ke kaviáru také citron, nakrájenou cibulku či smetanu. Gurmáni však tvrdí, že čerstvý kaviár chutná nejlépe samotný. Kaviár by se neměl tepelně upravovat, jelikož ztěžkne a má nahořklou chuť.

 

Zdroj: www.vemena.cz
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz