06. 01. 2017 - Na začátku předloňského roku se Lukáš Drlík s Veronikou Pejšovou rozhodli opustit svá stávající zaměstnání a začali hospodařit v Bezděkově na statku po prarodičích. V počátcích nedali na rady místních zemědělců, aby pěstovali tradiční plodiny řepku nebo kukuřici jako ostatní,
ale rozhodli se na základě poznatků ze svých cest po Provence pro, v těchto končinách netradiční, levanduli lékařskou.
Na rozdíl od drtivé většiny producentů zvolili takovou odrůdu, která neobsahuje velké množství silic, a přitom si zachovává maximum svých blahodárných účinků. Výjimečnost spočívá v tom, že pěstují tuto levanduli zejména pro gastronomii a z přesvědčení navíc v biorežimu, stejně jako tam hospodařili jejich předkové.
Od doby, kdy vysázeli své první políčko a založili Levandulový statek, se toho událo opravdu hodně. Následoval vznik Levandulových kaváren v Zábřehu a rovněž na zámku v Čechách pod Kosířem, kde z vlastní vypěstované a zpracované levandule vyrábí pro své zákazníky různé dobroty od limonád přes zákusky nebo zmrzlinu. Lukáš s Veronikou se rovněž pravidelně účastní farmářských trhů a dalších významných akcí v regionu i mimo něj, kde je můžete vidět prodávat na stánku jejich výrobky, jídlo a pití z levandule.
Více ZDE
Zdroj: www.asz.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.