Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Bez soli se žít nedá… a co bez cukrářů?

Bez soli se žít nedá… a co bez cukrářů?

09. 01. 2017 - Dle poslední studie z cukrářského mikrosvěta bylo zjištěno, že 80% čechů si po obědě dezert neobjedná, 90% absolventů gastronomických škol obor cukrář odejde do 12 měsíců od ukončení studia do jiného oboru, 70% návštěvníků cukráren není ochotno zaplatit za zákusek více než 40 Kč, aniž by si uvědomili, že ta částka mnohdy nepokrývá ani výrobní náklady a cenu kvalitních surovin a že 75% hotelů rozpéká na snídaně zmrazené sladké pečivo.

Není to alarmující? Tyto a mnohé další ukazatele definují současný ubohý stav českého cukrářství. Hledáme sladkého Pohlreicha, který by dokázal zmedializovat tradici českého cukrářství v moderním duchu. Ale než se najde, budou vznikat projekty jako je soutěž Svatební dort roku, jejíž 5. ročník se odehraje 5.2.2017 v brněnském Boby centru nebo první ročník odborné Konference cukrářů, jež bude součástí. Oba zmíněné projekty pod hlavičkou Českého cukrářského ústavu a se záštitami Ministerstva průmyslu a obchodu a jménem pana ministra Mládka či Místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace, pana Bělobrádka bojují o vzkříšení cukrařiny, která se, doufáme, odrazila ode dna, stojí na svých vratkých nohou podepřená jmény Lukáše Skály (držitel mnoha titulů a Zlaté medaile z Erfurtu, ředitel Českého cukrářského ústavu a předseda poroty soutěže Svatební dort roku) či Vladimír Krofta (aktér Cukrářské pohotovosti, oblíbeného TV programu a šéfcukrář hotelu Corinthia, moderátor Konference cukrářů) a mnohými dalšími, kteří věří v zázrak.

 

03127-19_Stamgast&Gurmman_svatebni_dort2.jpg


Podobný zázrak jako když se českým kuchařům či sklářům podařilo zachránit a pozvednout kvalitu celého oboru. Vždyť cukrařina První republiky byla famózní, na stejné úrovni jako francouzská či italská. Kde jsme se ztratili? Zmátla nás jednoduchost pytlíkové alchymie aneb vem sáček A, přidej k sáčku B a pořádně rozmíchej ve vodě? Kreativní jsme až až ale základy přestaly být důležité. Na čem a s kým tedy budeme obor stavět?

Restaurace a nemálo hotelů považuje zaměstnání vlastního cukráře za luxus. Možná by tomu tak nebylo, kdybychom trvali na kvalitním dezertu jako jedním z obědobých chodů, byli bychom ochotni přiznat si, že zajít si do cukrárny býval kdysi povznášející zážitek. Jak je vůbec možné, že nám přijde v pořádku zaplatit za kávu neprokazitelné kvality 90 Kč ale stejná suma za zákusek už je moc. Zatímco obsluha kávovaru zmáčkne jeden knoflík, cukrář kombinuje kvalitní suroviny, vkládá do výrobku zkušenosti, kreativitu a lásku. Pojďme je podpořit naší touhou po skvělých sladkostech z poctivých surovin, pojďme zajistit, že cukráři nevymřou.

 

03127-20_Stamgast&Gurman_svatebni_dort_3.jpg

 

Pokud máte stejné otázky a hledáte odpovědi, přijďte se podívat na veřejné finále prestižní cukrářské soutěže Svatební dort roku, které bude hostit cukrářskou špičku České republiky, prezentovat stovku soutěžních exponátů v 6 kategoriích vč. Nejsladší VIP (kategorie celebrit), na exhibičním pódiu přiblíží některé dekorační techniky, v galerii řemesla dokáže náročnost oboru a v neposlední řadě tým cukrářů vyrobí před zraky veřejnosti cukrárenské výrobky moderní cukrárny.

Případ Preciosy a obroda sklářství inspirovala organizátory k pozvání stovky možných ovlivnitelů cukrářského trhu na jedno místo a dát jim možnost společně posunout cukrářské řemeslo k vyšší

prestiži, kvalitě a žádoucnosti. Ve vzájemné diskusi profesionálů na pódiu i pod ním vznikne nový Etický kodex cukrářského řemesla, který bude na počátku cesty na vrchol uznání.

U toho přeci nechcete chybět.


Autor: Soňa Solařová

Zdroj: www.svatebnidortroku.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz