19. 01. 2017 - LYON - International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Koná se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 20. do 21.1. 2017.
Zúčastní se jí 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa (Kanada, Singapur, Vietnam, USA, Francie, Mexiko...) Soutěž je součástí světové výstavy Sirha.
Český tým..
Již počtvrté se této soutěže zúčastní i tým špičkových českých šéfkuchařů. V roce 2015 tento tým v podstatěve stejném složení vybojoval celkově 4. místo a získal cenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Bramborová medaile je vždycky smolná. Ale s odstupem času to hodnotím jako velký úspěch. Letos bychom se chtěli pokusit o ještě lepší umístění ”, říká Radek David, leader týmu.
“Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Pustili jsme se i do přípravy jelítek. To porotu nadchlo. Ocenění za nejlepší chod z vepřového bychom rádi letos obhájili, říká Jan Horký, který právě chod z vepřového masa tradičně připravuje.
Jak to funguje?
Jak název napovídá, Catering cup je soutěž v přípravě pokrmů servirovaných formou bufetu. Jídla se připravují den předem (20.1.). Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků jsou pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 21. ledna. “Atmosféra přímo na výstavišti se podobá spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní stanou celebrity”, říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty.
Zde najdete aktuální informace z průběhu soutěže.
Zdroj: Radek David
Foto: Mikuláš Gottwald, PHOTOONE®
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.