Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Erika z Přímky si načepovala zlato

Erika z Přímky si načepovala zlato

23. 01. 2017 - ŽATEC - Prestižní soutěž pro adepty baristického a barmanského řemesla Žatecký CUP 2017 má již své vítěze. Její letošní devátý ročník proběhl osmnáctého ledna. Pořadatelem tohoto klání je Svaz českých a moravských spotřebních družstev ve spolupráci s Českou barmanskou asociací.

Celkem třicet čtyři studentů ze dvanácti škol z celé České republiky se pustilo do zápolení ve třech kategoriích – Junior Mistr kávy, Junior Beer Competition (čepování piva) a Junior Coctail Competition (míchání nápojů). V celodenním klání museli všichni účastníci předvést nejen své odborné dovednosti, ale také vědomosti z teoretické výuky.

„Soutěžní disciplína v kategorii Junior Beer Competition se skládala z písemného testu, kde museli všichni soutěžící prokázat znalosti z historie, servisu a výroby piva. V praktické části dostali za úkol načepovat a servírovat dvě třetinky piva v co nejlepší kvalitě,“ popisuje průběh soutěže vedoucí učitel odborného výcviku Bc. Martin Benda. Ten se také věnoval předsoutěžní přípravě studentů.

„Odborná čtyřčlenná komise hodnotila dodržení míry, hustotu a výšku pěny, manipulaci s výčepním pultem, držení sklenic a mnoho dalších drobností. Naši dva zástupci si vedli skvěle, „pokračuje Benda. V Žatci totiž jeho svěřenci obsadili hned dvě místa na bedně.

Konkurence zde byla skutečně veliká. Překvapením pro všechny pak bylo skvělé umístění studentů ze Znojma, které je vinařským krajem. V kategorii Junior Beer Competition totiž právě oni excelovali v čepování a servisu Žateckého piva.

Erika Juránková (obor Cestovní ruch), která je mimo jiné také úspěšnou sommelierkou, přivezla do Znojma za bezchybné čepování chmelového moku zlato. Bronzovou medaili získal Vladimír Doležal, student druhého ročníku oboru Hotelnictví a turismus.

Říká se: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Proto se před takovou soutěží musí poctivě trénovat. Je potřeba vytočit nejméně jeden soudek piva.

„Poděkovat musíme i Znojemskému pivovaru. Ten podpořil přípravu žáků a soudek na zkoušení správného čepování nám věnoval. Pochvala samozřejmě patří i našim studentům. Ti dokázali těm ostatním, že pivu a pivní kultuře na Přímce rozumíme,“ zdůraznil ještě Benda.

Žáci gastronomických oborů ze znojemské Přímky tak opět prokázali, že jsou perfektně připraveni na svá budoucí povolání. O uplatnění se na trhu práce nemusí mít žádné obavy.

Zdroj: Mgr. Kateřina Kotoučová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz