Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Barmanem za pár dní

Barmanem za pár dní

27. 01. 2017 - Lákavá představa baru plného těch nejvybranějších alkoholických i nealkoholických pochoutek ze kterých vám usměvavá barmanka či barman namíchá nápoj, který se bude linout do žaludku a vytvoří úsměv na tváři, mohla být motivací pro desítky studentů z Přímky, kteří se rozhodli, že během pěti dní pod vedením zkušeného barmana okusí, jaké je to být barmanem. A že to není jednoduché? Tomu věřte!

„Zapamatovat si přesný sled pohybů před tím, než s úsměvem předáte zákazníkovi objednaný míchaný nápoj, to byla práce na tři dni!“ svěřuje se Lucie, jedna z účastnic zajímavého kurzu, který školy na Přímětické pro své žáky přichystala. Za studenty, kterých bylo skoro třicet přijel známý a zkušený barman z Brna Pavel Hájek s kolegyní Martinou. I na ně čekal těžký úkol. Zasvětit všechny většinou ještě ne dospělé účastníky kurzu do světa míchaných nápojů.

„Nejdříve si vyber sklo, do kterého budeš podávat vybraný nápoj. Používej levou ruku, pravou budeš dávat led! Naber led, podej si šejkr. Vyfrapuj! A co si nachystáš dál?“ A ještě mnoho dalších dotazů a příkazů znělo donekonečna z úst školitelů. Pořád dokola a všichni ostatní, kteří zrovna nestáli za pomyslným bar-pultem, pozorně sledovali, jak se jejich spolužákovi daří nebo ne. Do toho všeho přicházely informace o tom, jak se který alkohol jmenuje, z čeho se vyrábí, ve kterých zemích jsou k mání ty nejlepší značky, k čemu se používá to či ono sklo, na řadu přišly i recepty na nejoblíbenější aperitivy a koktejly.

03163-70.jpg

„Znáte crusty, soury, flipy, eg noggy či fizzy ?“ zněl do publika dotaz z úst přenášejícího barmana. Že ani čtenář nikdy podobné názvy neslyšel? Ve světě milovníků míchaných nápojů však nejde o nic vzrušujícího a po vysvětlení nakonec i studenti zjistili, že mnohé z těchto nápojů znají.

„Crusty je nápoj který se podává ve skle upraveném u okraje například cukrem a připravuje se v šejkru na drceném ledu.(Zkuste si udělat Gin crustu – 2 střiky Campari bite, 20 gr cukru moučka,2 cl citronové šťávy a 4 cl ginu). Soury jsou podobné crustám, nejsou však zdobené, vkládá se do nich třeba ovoce. Flipy jsou kombinací žloutku, cukru, destilátu a egg nogy obsahují kromě celého vejce hodně cukru a smetany a taky hodně destilátu. Tyto nápoje třeba milují na různých kongresech a tak se jim říká kongresový drink. A fizzy? I ty si může doma udělat každý. Do šejkru dáme 20 gr. cukru, 2 cl citronové šťávy a 4 cl destilátu – třeba ginu, vodky, atd. Ve skle dostřikujeme sodou nebo sektem,“ podělil se se svými vědomostmi dlaší z mladých adeptů na barmana Honza. Jemu i ostatním šla ze všech informací hlava kolem, po třech dnech však dokázal namíchat skvělý nápoj už bez pomoci a v pátek se dá říct, že se mu to velmi líbilo a prací za barem by aspoň někdy nepohrdl.

Konec týdenního kurzu znamenal pro všechny účastníky kurzu důležitou zkoušku. Měli se stát autory originálního nealkoholického drinku.

A tak se také stalo! Před očima přítomných tak vznikly takové nápoje jako Kokosová slast, Tamponáda, Božské sémě, Nebíčko v papulce, Ananas na ledu a mnoho dalších.

I přes mnohé strasti nakonec kurz všichni zvládli. Teď už zbývá jen doufat, že se s některými šikovnými studenty z Přímky setkáme i za bary znojemských podniků. Ve Znojmě se totiž bohužel zase tolik „nemíchá“, což je možná škoda.

Zdroj: Mgr. Libor Hanzal, SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.
Foto: archiv školy

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz