01. 02. 2017 - Blíží se únor a s ním i mnohými zbožňovaný, některými méně, Den svatého Valentýna. Den, kdy lidé vyjadřují své milostné city k druhým a stvrzují je dárky nejrůznější podoby. Příprava romantické večeře je jedním z nejčastějších valentýnských dárků.
Drůbežářský závod Klatovy proto přináší recept na proslulou omáčku Mole, která je pro tuto příležitost jako stvořená. Tato mexická specialita je důkazem, že láska prochází žaludkem, obsahuje totiž kromě jiného řadu afrodiziakálních látek.
Omáčka Mole v sobě snoubí zdánlivě nesourodé a exotické chutě. Ve výsledku je však chuť harmonická, kořeněná, ostrá a zároveň nasládlá po čokoládě. Omáčka by měla být pikantní, avšak míra záleží na kuchaři. V originálním receptu sice figurují až 4 druhy chilli papriček (Ancho, Pasilla, Mulato, Habanero), postačí ale i klasické papričky sušené, které jsou u nás běžně k dostání. V Mexiku má tato omáčka mnoho různých. Lišit se může například přidaným ovocem, jako jsou banány a švestky, stejně jako druhy oříšků a především masem, které doplňuje. Tradiční recept však obsahuje kuřecí maso, rozinky a mandle.
Kuřecí maso s omáčkou Mole
Ingredience
Kuřecí stehna DZ Klatovy
1 cibule
2 rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky)
2 stroužky česneku
4 lžíce vyloupaných nesolených mandlí
2 lžíce rozinek
40 g hořké čokolády
4 ks chilli papriček
sezamová semínka
1 lžička oregana
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky hřebíčku
1/2 lžičky skořice
sůl
olej
voda či vývar na podlití
kukuřičné tortily k podávání
Postup
Osolené kuřecí maso upečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova. Na pánvi na sucho opražíme mandle a dáme stranou. Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky. Přidáme rozinky a rajčata a společně prohřejeme. Směs vyjmeme a rozmixujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, pak ji mírně naředíme vodou či vývarem a vrátíme do pánve. Ve směsi rozpustíme čokoládu, přidáme koření a na mírném plameni necháme 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí. Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražíme sezamová semínka. Omáčku dle potřeby dosolíme. Kuřecí maso přelijeme omáčkou, posypeme sezamovými semínky a podáváme s tortilou či rýží.
Zdroj: Jitka Pavlová, Crest Communications, a.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.