Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hmyz na talíři

Hmyz na talíři

03. 02. 2017 - ZNOJMO - V rámci festivalu Cesty světem proběhla v pátek 27. ledna 2017 ve znojemské střední škole na Přímětické skutečně originální beseda. Lektor David Švejnoha zde totiž prezentoval hmyz jako kulinářskou surovinu.

Odborný výraz pro využití hmyzu jako potravy zní entomofágie. Jde o zcela běžnou záležitost ve většině zemí naší planety. Tedy až na „vyspělý“ Západní svět. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy. Tato početná skupina živočichů je ale především vyhledávanou lahůdkou. Je tedy otázka, proč i v bohatých průmyslových státech není entomofágie rozšířená a neobohacuje tak jídelníček spousty lidí. Vždyť kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu.

Hmyz je také právem nazýván surovinou třetího tisíciletí. Obsahuje totiž unikátní množství bílkovin a to až šedesát procent, nenasycené mastné kyseliny a další látky příznivé pro tělo. OSN a EU vynakládají finanční prostředky na studium jedlého hmyzu. Důvody jsou také ekonomické a ekologické. Hmyz má obrovské reprodukční schopnosti a klidně by mohl být náhradou za velkochovy dobytka. Počítá se s ním i na vyřešení potravinové krize v rozvojových oblastech.

Hmyzí kuchyně je jedinečná show. Lidé se baví, ochutnají něco exotického a krom hromady fotografií v telefonu si odnesou i nezapomenutelné zážitky. O tom se přesvědčili také studenti druhého ročníku oboru Hotelnictví a turismus. Žáci hmyz ochutnali. Přednášku zhodnotili jako nejlepší co zatím absolvovali. Konzumoval se cvrček banánový na másle, Zophobas na chilli a česneku (velký moučný červ) a smažený šváb.

03174-87_David_Svejnoha_pripravuje_smazene_svaby.jpg

David Švejnoha si přivezl živý hmyz a připravil ho jako čerstvou surovinu před zraky návštěvníků. Hmyz je vždy z kontrolovaného chovu, krmený pouze přírodními materiály. Usmrtil ho vhozením do vroucí vody, což je nejrychlejší a nejhumánnější způsob. Poté se smažil na pánvi v oleji nebo na másle. Dochucen byl solí popřípadě chilli.

„Byl to pro mě neskutečný zážitek. Ochutnal jsem všechno. Cvrčci připomínali banánové chipsy, červi mi evokovali chuť chilli con carne a smažený šváb byl asi nejlepší. Při skusu to jen křuplo. Připomínal trošku pražené oříšky,“ popisuje netradiční gurmánskou zkušenost student Vladimír Doležal.

Zdroj: Mgr. Kateřina Kotoučová
Foto: SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz