Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Pětice zázračných bylinek. Jaké budou v koktejlech?

Pětice zázračných bylinek. Jaké budou v koktejlech?

17. 02. 2017 - Nať ovsa i třezalky, dubová kůra, květ měsíčku lékařského nebo pampelišky… Takové suroviny se na pultu Baru, který neexistuje zatím objevily jen jednou.

Přednedávnem, v pološeru mimo otevírací dobu. Parta barmanů si tu připravila dvacítku nálevů z různých bylin, aby si rozšířila chuťovou banku a třeba i nalezla dosud neobjevené prameny inspirace pro tvorbu nových drinků.

Z degustace vyplynula pětice barmanských favoritů, u nichž si barmani dokážou představit koktejlové uplatnění – březový list, vrbová kůra, list olivovníku, nať yzopu a plody schizandry (klanoprašky čínské).

„Tyhle chutě v drincích běžně nenajdete. Bylinky jsou většinou záležitostí vermutu nebo ginu, ale my chceme objevovat něco dalšího. Správný barman by měl disponovat co nejširším rejstříkem chutí, aby si je pak dokázal představovat. Mít v hlavě taková šuplata,“ říká barman Matěj Coufal, který spolu s kolegou Tomášem Křemenákem bylinkovou seanci organizoval.

Současní baroví hosté jsou čím dál víc otevření inovativním myšlenkám. Většina jich sice nadále chce pít to, co důvěrně zná, ale zároveň se nebrání chuťovým překvapením. O mateřídoušce nebo třezalce už pravděpodobně všichni slyšeli, ale kolik lidí dokáže bylinky při konzumaci správně určit?

Jejich využití v míchaných nápojích je tak jednou z cest, kudy se bude barová scéna nadále ubírat. „Dokážu si představit kůry stromů jako nástroj ke staření nebo nakuřování. Křehké chutě květů zase mohou vhodně infuzovat vína nebo vermuty. Stonky nebo listy nesoucí chlorofylové aroma můžeme s opatrností přidávat do olejů nebo domácí bylinkové sody,“ servíruje paletu nápadů Tomáš Křemenák.

Seznamte se s pěticí „botanicals“, které se v degustaci barmanům jevily jako nejzábavnější.

Březový list

Vítaný zdroj vitaminu C, který pomáhá při revmatu, nemocech močových cest a dně, navíc detoxikuje organizmus. Ve Skandinávii a některých gastronomicky vyspělých destinacích nyní obrovsky letí pití březové vody (ta se nedobývá z listů, ale navrtáním kmene stromu), k níž se díky několika prvním dovozcům můžete dostat už i v Česku.

„My jsme ji loni ochutnali v Londýně, jenže tam jsou gastronomicky zhruba o rok napřed. U nás jsem zatím neochutnal žádnou březovou vodu, která by se kvalitou blížila té londýnské,“ dodává Tomáš Křemenák.

Vrbová kůra

Přírodní acylpyrin působící proti horečce, nachlazení, vyrážkám. Tradiční lék používaný našimi předky. Zajímavá je však nejen léčebnými účinky, ale také chuťovým profilem, k němuž budete jen stěží hledat nějaký ekvivalent.

List olivovníku

Mnohoúčelový pomocník v boji s různými infekcemi či plísněmi, a to včetně kapavky, malárie nebo tuberkulózy. Kromě toho ale taky dokáže bavit svou slanější vůní moře a ryb. „Dokážu si jej představit v suchém martini, nějakém ulítlém tiki drinku či se sherry,“ přiznává Matěj Coufal.

Nať yzopu

Kdekdo si tuhle modrokvětou kytku s hezkou vůní (prý něco mezi levandulí a dobromyslem) pamatuje z maminčiny nebo babiččiny zahrádky. Kompletně posiluje lidský organismus, ale kromě toho taky zajímavě, kořenitě, chutná. Přidávají ji do některých absinthů.

Plod schizandry

Bylina neuvěřitelně širokého využití, jejíž účinky jsou čínské medicíně známy už stovky let. Také lovci v sibiřské tajze si vždy s sebou brali pár bobulí, jejichž konzumace jim pomáhala absolvovat dlouhý pobyt v nehostinném prostředí.

„Vzpomínám si, že z ní sládek minipivovaru Crazy Clown dokonce uvařil pivo. Její plody jsou nakopávákem odstraňujícím špatnou náladu s možná až podbízivou chutí. Rozhodně byste po ochutnání neřekli, že nejde o umělou, ale naopak čistě přírodní záležitost,“ myslí si Tomáš Křemenák s tím, že je zvědavý, na jaké roztodivné bylinkové kombinace tým Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu při práci na příštích koktejlových menu přijde.


Autor: Michael Lapčík
Zdroj: www.nepijubrecky.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz