20. 02. 2017 - BRNO - Barmany z Brna už to přestalo bavit. Pořád dokola ty samé „soft drinks“, navíc dost z nich jim vlastně ani moc nechutná. Jak s nimi pak chcete dobře pracovat?
Mít něco vlastního, to je v současné barmanské módě top počin. Vlastní bylinky, infuze, marmelády, někde i destiláty… Tak proč ne rukodělné limonády bez chemických éček.
Taková je zkratkovitá pravda o Zázračné limonádě, která je k dostání v nedávno otevřeném podniku 4pokoje. Prozatím existuje v pěti příchutích a její vytvoření od konceptu po hotový produkt má na svědomí místní barový tým. „Naši barmani překypují kreativitou. Je dobře, že ji mohou tímhle způsobem uplatnit,“ těší spolumajitele podniku Honzu Vlachynského.
Lídrem „zázračné skupiny“ je limonádově protřelý Martin Hůla. Má už totiž na svém kontě jako domácí výrobce zázvorovou Prohibiční limonádu, jíž se například každoročně na brněnských vánočních trzích vypijí stovky litrů.
„Řekli jsme si, že nebudeme pracovat se standardními příchutěmi, které najdete v minerálkách. Tím myslím všechny ty pomeranče, mateřídoušky nebo limety s malinou,“ vysvětluje Martin Hůla.
Pilotní kvinteto limonád se tedy zformovalo ve složení Jakože tonik (místo chininu je v něm hořec doplněný o špetku kopru), Perníková limonáda (její profil určuje štiplavější směs koření podobná kari), Ibiškový slaďouš (kromě zmíněné byliny obsahuje třeba citronovou trávu), Skoro cream soda (brněnskou interpretaci americké klasiky charakterizuje vanilkovo-smetanová chuť) a Maté (výrazné, silné, suché a nakopávací. Zatímco běžné limonády pod tímto označením obsahují okolo 20 procent maté, to zázračné ho ukrývá rovných 70 procent).
Podle barmanů 4pokojovým hostům nejvíce chutná tonik a v těsném závěsu za ním se drží perníková limča. Ta je zvláště oblíbená v kombinaci s bourbonem.
Autoři Zázračné limonády přiznávají, že poptávka po ní předčila očekávání. „Předpokládal jsem odbyt pěti stovek lahviček za měsíc, jenže v reálu to jsou dva tisíce. Místo jednou týdně tak vyrábím třikrát, a bohužel není výjimkou, že některé příchutě občas na baru chybí,“ přiznává Martin Hůla.
Zázračnou původně měli vyrábět v některé ze sodovkáren. Jenže nikde se jim nechtělo babrat s výluhy a čistě přírodními ingrediencemi. Takže v současnosti limonáda vzniká ručně v nově zkolaudované výrobně, kterou v následujících měsících vylepší lehká mechanizace v podobě syticí a plnicí linky.
Kromě 4pokojů tohle nové pití zanedlouho potkáte i v Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu, časem i v dalších barech, restauracích a kavárnách, pokud o něj projeví zájem. Naopak na pulty supermarketů Zázračná nemíří. „Především ale plánujeme neustálé rozšiřování palety příchutí. S každým měsícem jednu novou, až jich bude třeba klidně i padesát,“ dodává Honza Vlachynský.
Autor: Michael Lapčík
Zdroj: www.nepijubrecky.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.