23. 02. 2017 - BRNO – Gastronomická akce Slavnosti moravského uzeného se uskuteční v areálu brněnského hradu Veveří tento rok po páté. Bude jí patřit první březnový víkend od 4. do 5. března.
Milovníky masa čeká jako již tradičně pravé moravské uzené, zabijačkové pochoutky, doprovodný program pro celou rodinu, ale i řada novinek, jako je výběr masových delikates z celého světa nebo rozšířená nabídka moravských vín. Slavnosti se uskuteční za každého počasí, před chladem se hosté mohou schovat ve vytápěném stanu s degustační restaurací a uzenými specialitami.
Pátý ročník akce přináší doposud nejbohatší program, jaký mohli návštěvnici na uzeném hodování zažít. Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů. Během minulých ročníků bylo nejúspěšnější uzenářství Hadač a Zapletal. K dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 30 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla, šifrovací hry. Dospělé určitě pobaví výstava „uzeného humoru“, soutěž jedlíků nebo kuchařská show. A nebyly by to pořádné Slavnosti, kdyby nezahrála dobrá cimbálová muzika a oblíbený harmonikář.
Ke vstupence za 130 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho.
Zdroj: Mgr.Pavel Pichler
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.