Jablková bábovka
Autor receptu
Petra Vomelová
Recept pro vás uvařil
no name
(na fotografii vlevo)
Suroviny potřebné na přípravu
Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek a tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť když je servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.
Ingredience:
300 g polohrubé mouky
250 g plnotučného tvarohu
250 g cukr krupice
200 g másla
4 vejce
4 velká kyselejší jablka
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce tuzemáku
sůl
zakysaná smetana k podávání
Postup
1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
3. Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
6. Podávejte se zakysanou smetanou.