24. 02. 2017 - Poslední sobotu v únoru započnou ve Velkopopovickém pivovaru oslavy k 200. výročí narození jeho zakladatele, Františka Ringhoffera II. Veselí zahájí Ladovské vepřové hody, kde nebudou chybět mistři řezníci ani vychlazená jedenáctka Velkopopovického Kozla.
V sobotu 25. února zve Velkopopovický pivovar nejen milovníky skvěle načepovaného Velkopopovického Kozla na zabíjačku s pořádnou vesnickou zábavou i průvodem masek jako z Ladových obrázků. „V rámci prohlídek pivovaru, které se budou konat každou půl hodinu, návštěvníky naučíme technikám správného čepování piva. A kdyby někomu ve sklepech vyhládlo, zasytí ho připravený chleba se škvarky a jiné tradiční zabíjačkové pochoutky,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer turismu a tradice Plzeňského Prazdroje.
Mistři řezníci Vítek a Hudera nabídnou vše, co k vepřovým slavnostem neodmyslitelně patří: ovar, jitrnice, jelita, tlačenky, škvarky, prejty a další. Krátce po poledni předvedou svou řeznickou zručnost při bourání masa. Ukázky bednářského a kovářského řemesla návštěvníkům mají připomenout zakladatele pivovaru a významného českého průmyslníka Františka Ringhoffera II. V Praze na Smíchově zřídil továrnu, ze které vyjížděly nákladní a později i osobní vagony do celého světa. Do paměti lidí se zapsal i díky silnému sociálnímu cítění, když pro své zaměstnance v devatenáctém století založil nemocenskou pokladnu a penzijní fond, ačkoli to tehdy nevyžadoval žádný zákon.
Vepřovými hody oslavy teprve začínají. V dubnu na lidi čeká jarní Putování krajinou barona Ringhoffera a během velkých prázdnin Léto s Kozlem, které přinese promítání v letním kině a koncerty na nádvoří pivovaru.
Zdroj: Jitka Němečková, tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.