Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

KRÁLOVNA KUCHYNĚ POSVĚCENÁ EVROPSKOU UNIÍ

KRÁLOVNA KUCHYNĚ POSVĚCENÁ EVROPSKOU UNIÍ

13. 03. 2017 - VŠESTARY - O tom, zda má cibule schopnost zapudit zlé duchy, nic nevíme, ale že je odpradávna také v našich končinách oblíbenou a využívanou zeleninou nejen v kuchyni, ale i léčitelství,víme jistě.

Jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny.  Těžko  byste  hledali  zahrádku,  na  které  není  vysázena  cibule,  nebo  ji nenašli  na  trzích.  Pěstování  cibule  má  dlouholetou  tradici  ve  Všestarech,  kde klimatické a půdní podmínky nadprůměrně vyhovují jejímu pěstování.

„Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) s absencí škodlivých látek,“sděluje  Ing.  Monika  Nebeská,  předsedkyně  představenstva  Zemědělského družstva  Všestary  a  dodává:„Tyto  pozitivní  vlastnosti  jsou  dány  přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování. Díky tomu je i Všestarská cibule od roku 2008 držitelem Chráněného označení původu.“

Spotřeba  cibule  se  v Česku  pohybuje kolem  98  tis. tun, z toho přibližně  10  %  je vyprodukováno v ZD Všestary. Celková plocha, na níž je pěstovaná cibule každý rok představuje  okolo  200 ha. V roce  2017  se  výměra  pěstované  Všestarské  cibule navýší o 20 ha. Všestarská cibule je prodávána výhradně na území České republiky. V posledních dvou letech se na produkci cibule podepsalo především sucho a mírné zimy, které podporují růst plísní a škůdců.

„U nás pěstujeme polopozdní hybrid Rijnburského typu – Hybelle,“ říká Ing. Nebeská a dále vysvětluje:
„Tento typ cibule je vhodný na dlouhodobé uskladnění, protože se vyznačuje velmi pevnou slupkou. Obsahuje vysoké množství vitaminu  B3 a železa.
Už od dob našich babiček se cibule obecně vyznačuje protizánětlivými účinky.“

03249-173_Vsestarska_cibule.jpg

Jak zachovat konkurenceschopnost zemědělského podniku?

V Česku došlo za posledních 25 let v zemědělství i potravinářství k řadě změn ať už pozitivních, tak i negativních. Došlo k poklesu osevních ploch, razantnímu snížení stavů hospodářských zvířat anebo úbytku pěstebních ploch ovoce, zeleniny aj. ČR jako bývalá zelinářská velmoc dováží přes 70 % některých, u nás dříve pěstovaných druhů  zeleniny.  Jak  podpořit  domácí  produkci  zeleniny  a  ovoce  a  omezit  dovoz plodin,  které  jsme  schopni  zajistit?
„Pokles  osevních  ploch  zeleniny může být zapříčiněn díky stále náročnějším podmínkám na samotné pěstitele. Pociťujeme, že také mezi jednotlivými státy napříč   Evropou jsou velké rozdíly i ve využívání ochrany zeleniny chemickými postřiky. K růstu produkce by znašeho pohledu rozhodně prospělo sjednocení podmínek v rámci celé EU,“dodává závěrem Ing. Nebeská.

Více informací na www.oznaceni.eu

.
Zdroj: Alexandra Kočicová, www.oznaceni.eu

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz