16. 03. 2017 - HANUŠOVICE - V Holbě uvařili Josefský kroužkovaný ležák. Pečlivě pro něho vybírali slad i chmel a výjimečnost obou dokázali vtisknout do jeho chuťové charakteristiky.
Polotmavý ležák má krásně zaokrouhlenou chuť, kterou provází přiměřená hořkost. Je vařený z hlávkového chmele a vyniká dlouze se rozvíjejícím aroma. Patří k pivům, které hanušovický pivovar vaří při výjimečných příležitostech a v omezeném množství, takže bude v nabídce pouze do vypití zásob.
V Holbě mu říkají, jak jinak než Pepík a pěkně si ho hýčkají. Loni ho tady uvařili poprvé a pro jeho velký úspěch se rozhodli vytvořit tradici. Josefů je i mezi hanušovickými pivovarníky hned několik a už teď se těší na společný přípitek na varně. Pro všechny je to příjemná příležitost vzájemně si nejen popřát, ale také společně zhodnotit, jak se ležák povedl. Jedinečné aroma dává Josefskému ležáku tzv. studené chmelení. Zatímco běžně probíhá na varně, tady se hlávkový chmel přidává až do ležáckého tanku,. „A má i další privilegia. Třeba přidávání rozkvašené mladiny až do hotového piva. Jde o mladinu ve fázi, kdy začíná krásně kroužkovat, proto je to kroužkovaný ležák“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.
Je v něm cítit vysoký podíl zbytkového extraktu. Podmínkou je, aby neprokvášel hluboko a nebral pivu jeho plnou chuť. Suroviny jsou stejně důležité jako receptura, a proto je třeba volit ty nejlepší. Josefský ležák je spodně kvašené pivo s obsahem alkoholu 4,9 procent a to je pro příjemné pití tak akorát.
Do KEG sudů se začne stáčet těsně před Josefem a hned poté zamíří do pohostinství.
V nabídce bude pouze v gastro provozovnách do vyprodání zásob. Josefský kroužkovaný ležák je zpestřením nabídky značky Holba a dárkem všem Josefům.
Zdroj: Mgr. Hana Matulová, iPublicity
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.