Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Na Velikonoční pondělí slaví svátek Rudolf. Připijte si s ním

Na Velikonoční pondělí slaví svátek Rudolf. Připijte si s ním

17. 03. 2017 - VIZOVICE - Rudolfovy jmeniny letos připadly na Velikonoční pondělí. K němu patří – stejně neodmyslitelně jako barvení vajíček nebo vyšlehání pomlázkou – také tradiční přípitky s dospělými koledníky. Čím je ale na Velikonoce pohostit?

V celém Česku si nejčastěji připíjíme ovocnými pálenkami. Oslavenec Rudolf Jelínek hospodyňkám doporučuje bílou tříletou Slivovici, Hruškovici Williams a Bohemia Honey.

Klasická bílá, tříletá, 45% slivovice v legendární lahvi „budík“ je nejznámější český ovocný destilát. Ve Vizovicích ho připravuje Rudolf Jelínek tradičními postupy již od 19. století z toho nejlepšího švestkového kvasu. Palírníci při výrobě bílé Jelínkovy slivovice dodržují mnohaleté tradice. Ty požadují, aby vyzrálý švestkový kvas prošel trojstupňovou destilací, díky které dosahuje slivovice dokonalé jemnosti. Pecky zůstávají celou dobu v kvasu, aby vzniklé pálence dodaly specifickou chuť třísloviny. Právě díky peckám v kvasu spolu s tříletým zráním získává slivovice Rudolf Jelínek jemnou, zaoblenou chuť ovoce s příjemným podtónem uleželého destilátu.

03259-183_slivovice_1488963215.jpg

Ke každé stopečce slivovice koledníkům naservírujeme třeba čerstvý chléb s domácími pomazánkami, „špetrnky“ (švestky zapečené v plátku slaniny), klobásu z udírny nebo nádivku s uzeným masem.

Hruškovice Williams je čirá 42% pálenka s jemnou ovocnou chutí a dlouhým doznívajícím hruškovým tónem. Prvotřídní jednodruhová pálenka se vyrábí tradiční vícestupňovou destilací vyzrálých hrušek Williams přímo v Chile. Dokonalé snoubení vůní i chutí zajistí přeprava přes oceán. Při houpání lodi totiž dochází k promíchávání destilátu, což způsobuje jeho zakulacení.

03259-185_hruskovice-williams_1488963262.jpg

Hruškovici naléváme mírně vychlazenou. Coby destilát letního ovoce plně rozvine svoji vůni a chuť za nižších teplot než například slivovice. Koledníky překvapíte i originálním rituálem s hruškou. Do skleničky k hruškovici přidejte kousek kompotované hrušky na párátku a dolaďte přidáním několika kapek šťávy z kompotu. Přiťukněte si s mládenci skleničkou nebo hruškou na párátku a vychutnejte si jemnou chuť hruškovice Williams a sladkou hrušku.

Medově jemný likér Bohemia Honey v sobě snoubí chuť pravé tříleté slivovice s chutí a vůní lipového medu. Základem likéru je jemná, třikrát destilovaná švestková pálenka. Přidáním lipového medu a jeho dlouhodobou macerací získává likér zlatavou barvu, jemně nasládlou chuť a medovou vůni. Bohemia Honey je čistě přírodní likér. Na výrobu jednoho litru bylo použito 130 gramů medu.

03259-184_bohemia-honey_1488963954.jpg

Bohemia Honey podáváme koledníkům vychlazený, ideálně na ledu nebo v namrazené sklenici.

Zdroj: Michaela Vaníčková, doblogoo

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz