Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kafe s mlékem? Zkuste rostlinnou alternativu

Kafe s mlékem? Zkuste rostlinnou alternativu

13. 03. 2017 - Možná se ten hoax nedávno objevil i ve vašem facebookovém feedu. „Nepijte kafe s mlékem, způsobíte si rakovinu střev! Může za to kombinace kofeinu a beta laktoglobulinu obsaženém v mléce.“ Podepsán alternativní lékař MUDr. Miklánek.

Nemusíte googlit nijak závratně dlouho, abyste si ověřili, že jde o „dosti nehorázné výmysly, které jsou ovšem šířeny i z dalších zdrojů a různými autory,“ jak ve své reakci uvádí Sdružení českých spotřebitelů.

Pokud tedy patříte mezi ty vyznavače kávového rituálu, kteří si svůj černý nápoj kvůli zjemnění výsledné chuti ředí mlékem, nemusíte se o své zdraví obávat. Třeba vás ale ještě nenapadlo zpestřit si svůj šálek kávy něčím neobvyklým – rostlinným mlékem (správně by se mlékem mělo nazývat jen to živočišné, ale určitě je to libozvučnější pojmenování než „nápoj“).
Někomu se totiž klasické kravské mléko nemusí zamlouvat. Buď trpí intolerancí na laktózu, nechce z přesvědčení konzumovat živočišné produkty, nebo mu prostě jen nechutná. Právě v takových případech se použití rostlinných mlék, jichž existuje celá řada, nabízí.

V brněnských 4pokojích si hosté mohou vybrat hned z šesti druhů. Sójové, rýžové, špaldové, ovesné, kokosové a mandlové. „Jedinou potíží je, že se rostlinné mléko v horké kávě často sráží. Ale to lidi, kteří jej pijí, vědí, takže si případně dají kávu studenější,“ říká barmanka Kateřina Kristová.

Sójové mléko

Sice neobsahuje tolik vápníku a dalších minerálů jako kravské mléko, na druhou stranu ale ani tolik cholesterolu. Pro někoho však může být hůře stravitelné. Výživoví specialisté jej doporučují konzumovat spíše střídmě, rozhodně ne po litrech – sója je totiž lidskému tělu mnohem prospěšnější fermentovaná.

Rýžové mléko

Ze všech rostlinných mlék je nejméně častým původcem alergií. Díky jeho neutrální chuti se nemusíte bát nepříjemného degustačního zážitku. Oceníte na něm i nízký obsah tuku.

Špaldové mléko

Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice s kladnými účinky na lidské zdraví. Není však vhodná pro celiaky.

Ovesné mléko

V obchodech se neshání snadno, ale můžete si jednoduše vyrobit domácí verzi, která je ze všech rostlinných mlék snad nejlevnější. Obsahuje minimum tuku, ale stejně jako v případě špaldy také lepek.

Kokosové mléko

Určitě jste o něm slyšeli, je už nějakou dobu hodně oblíbené. Při výběru byste si však měli dávat pozor, protože lze narazit i na méně kvalitní výrobky. V ideálním případě má obsahovat pouze obyčejnou vodu, kokosovou vodu a dužinu.

Mandlové mléko

Spolu s ním dostanete do těla koktejl vitaminů, prospěšných prvků i nenasycených mastných kyselin. Podporuje tvorbu mateřského mléka a neobsahuje cholesterol.


Zdroj: www.nepijubrecky.cz
Autor: Michael Lapčík

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz