Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

VŠE O PEČENÍ: 6 nejčastějších chyb při pečení

VŠE O PEČENÍ: 6 nejčastějších chyb při pečení

24. 03. 2017 - Pečení je radost, ale můžou při něm vzniknout i různé situace, které nás trošku rozladí.

Třeba, když se nám nedaří správně vyšlehat bílky, když nám koláč nevykyne, jak má, nebo když se oříšky a rozinky propadají na dno těsta. Jaké další chyby můžeme při pečení napáchat a co s nimi?

1. otevírání trouby při pečení

Při pečení moučníků je důležitá konstantní teplota v troubě. Než vložíte plech do trouby, nezapomeňte ji dostatečně předehřát. Předejdete tak tomu, aby moučník popraskal. Pozor si dávejte také na to, kdy a kolikrát troubu během pečení otevíráte. Chladný vzduch zvenčí může narušit pečící proces a způsobit, že moučník bude nerovnoměrně propečený. První otevření dvířek by nemělo být dříve, než 25 minut od zahájení pečení.

2. studené suroviny

Vejce a máslo by mělo mít při zadělávání těsta pokojovou teplotu, proto je vyndejte alespoň 30 minut před přípravou moučníků z lednice. Vejce před přidáním do těsta nejprve našlehejte. Díky tomu bude mít těsto krémovější konzistenci a výsledný moučník bude křehčí a chutnější.

3. nesprávná forma

Péct bez plechu, zapékací formy nebo pekáče nelze. Při koupi je nutné, zaměřit se nejen na tvar a velikost, ale i materiál a povrch. Poslední dobou jsou moderní pružné silikonové formy, ze kterých se buchta dobře vyklápí, plechy s nepřilnavým povrchem, které není nutné vymazávat tukem a vysypávat moukou nebo titanové pekáče. Pokud jde o barvu, lepší je stříbrná než černá, protože tolik neabsorbuje teplo, tím pádem je nižší riziko připálení. Pro pečení koláčů a nákypů volte tvar formy čtvercový nebo obdélníkový, případně kulatý. Vždy je lepší vyšší, kdyby těsto více vykynulo.

4. nahrazování ingrediencí

Na experimentování při vaření není nic špatného. Na druhou stranu, některé ingredience by se nahrazovat neměly, protože se to může podepsat na finálním výsledku (vzhledu i chuti) moučníku. Nedoporučuje se například nahrazovat máslo za tuk se sníženým obsahem tuku nebo tučné mléčné výrobky za odtučněné.

5. nadměrné hnětení

Žloutky na piškot šlehejte jen tak dlouho, než pěna zesvětlá, zhoustne a rozpustí se cukr. Příliš dlouhé šlehání způsobuje, že piškot při pečení řádně nevyběhne a je tuhý a suchý. Bílky šlehejte na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháte.

6. špatné nastavení teploty

Pokud se koláč, muffiny nebo piškotový dort po upečení „propadnou“, místo toho, aby byly pěkně nadýchané, je to tím, že byla příliš vysoká teplota během pečení. Když si nejste stoprocentně jisti nastavením teploty, raději volte teplotu nižší (u horkovzdušné trouby maximálně 160 °C, u elektrické 175 °C) a moučník pečte déle, třeba i 50 minut.

Zdroj: www.vseopeceni.cz
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz