Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vítězné tažení Roberta Sklenáře a Jana Žídka

Vítězné tažení Roberta Sklenáře a Jana Žídka

27. 03. 2017 - Požadavky na vědomosti a zručnosti gastronomických odborníků se neustále a rychle mění. Kuchař či cukrář si musí neustále prohlubovat a rozšiřovat svoje vědomosti a zručnosti.

Významnou úlohu v tomto směru sehrávají soutěže odbornosti. Pomáhají neustále zvyšovat standardy kulinářské dokonalosti. Neexistuje lepší způsob jak zdokonalit svoje řemeslo, než tím, že svoje zručnosti a znalosti kuchaři, cukráři a číšníci otestují v konkurenčním formátu.

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko vyslala na soutěž kuchařů juniorů soutěžícího Jana Žídka, kterého připravoval mistr šéfkuchař Robert Sklenář z Clarion hotelu Zlatý lev Liberec. Soutěž se konala na Slovensku v Bánské Bystrici v prostorách hotelu Lux a pořadatelem byl Bánskobystrický klub SZKC, který velmi úspěšně zorganizoval třetí ročník gastronomické soutěže Bánskobystrický Cup ve dnech 10. a 11. března 2017.

03275-205_Honza_soutezi.jpg

Soutěžní úkol na Bánskobystrickém Cup-u bylo „vaření na živo“ pro obor kuchař bylo filetování ryby „sumeček africký“ TRIM E (filet bez kůže) a následovné připravení 2 porcí soutěžního jídla v časovém limitu 60 minut.

Honzovi Žídkovi nechybí ani kuchařské nadání, ani nadšení. „Už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu,“ říká šéfkuchař libereckého hotelu Robert Sklenář, který na práci Honzy dohlíží. Je mu teprve 16 let, a už nasbíral několik cen na mezinárodních gastronomických soutěžích. Učeň Jan Žídek z Liberce má jasno – chce být kuchařem. Podle učitelů z liberecké gastronomické školy, i podle špičkových šéfkuchařů má Honza dvě výhody – velké nadání a obrovské nadšení. Kuchtíků, které vaření opravdu baví a chtějí se mu věnovat naplno, je totiž podle zkušených šéfů hotelových kuchyní a restaurací stále méně.

Honza Žídek má praxi v kuchyni Grandhotelu Zlatý Lev v centru Liberce, podílí se na přípravě obědů. Pod vedením šéfkuchaře Roberta Sklenáře taky trénuje na mezinárodní gastronomické soutěže a i na soutěž v Banské Bystrici. Robert Sklenář jej naučil filetovat sumečka a pečlivě jej na soutěž připravil. Dokonalá příprava a tréninky na soutěž se vyplatily. Z Bánskobystrického Cup-u dovezli oba pánové zlatou medaili.

Jak sám říká Honza Žídek, volba budoucího povolání pro něj byla úplně jasná. „Věděl jsem, že budu kuchař. Bavilo mě to, doma jsem vařil, byl jsem rozhodnutý už od osmé třídy,“ říká mladý kuchař, který už plánuje i do budoucna. „Chtěl bych jet do zahraničí nasbírat nějaké zkušenosti, a pak se vrátím sem a budu dělat pod šéfem, nebo si otevřu vlastní hospodu.“

Z nadšeného kuchtíka má šéfkuchař Robert Sklenář radost. „Honza se minulý rok přišel zeptat na brigádu, už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu. Pomáhal nám celé léto, už v tu dobu jsem si všiml, že má kuchařské nadání,“ popisuje Sklenář a pokračuje: „Pak šel Honza na první závody, kdy jsem ho připravoval na českou kuchyni, vyhráli jsme s pokrmem kachní prso na švestkové omáčce.“ Nadaný mladý kuchař

se zatím pod vedením Roberta Sklenáře specializuje na českou kuchyni. To se možná časem změní, až Honza odjede na svoji vysněnou zkušenou do zahraničí.

Zdroj: Ing. Forman Václav
Předseda AKC ČR pobočka Severní Morava a Slezsko

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz