Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

MARTA VAN LEEUWEN: „TRVALO TŘI ROKY, NEŽ SE WHISKYFEST UJAL“

 MARTA VAN LEEUWEN: „TRVALO TŘI ROKY, NEŽ SE WHISKYFEST UJAL“

05. 04. 2017 - Jestli je whisky vaším gustem, rozhodně si nenechte ujít dva festivaly věnované této ohnivé vodě. Na Whiskyfest si můžete totiž zajet do Bratislavy (6. – 7. 4. 2017) i do Prahy (3. – 4. 11. 2017). Největší nadšenci pak zvládnou i obě akce, říká organizátorka Marta van Leeuwen.

Organizujete Whiskyfest v Praze i Bratislavě. Dá se říct, kde mají lidé k tomuto nápoji blíž?

Když   jsem   před   pěti   lety   začínala   organizovat   Whisky   Life   Prague   festival,   musela   jsem   všem   návštěvníkům  i  vystavovatelům  vysvětlovat,  co  je  podstatou  této  akce.  Holandští  organizátoři  podobných festivalů mě tehdy varovali, že bude trvat minimálně  tři  roky,  než  si  tato  akce  najde  svou  základnu. A opravdu mi trvalo tři roky, než se pražský festival naplnil a ujal. Proto jsem se rozhodla zkusit i Bratislavu, zejména také proto, že část mé rodiny je ze Slovenska a mám vzpomínky ze svého mládí, jak  neuvěřitelně  se  tam  slavily  Velikonoční  svátky  a  alkohol  tekl  proudem.  Začala  jsem  opatrněji  než  v  Praze,  pouze  jedním dnem,  a  jaké  bylo  naše  překvapení,  když  se  14  dní  před  začátkem  festival  vyprodal  a  na  FB  lidé  dokonce  nabízeli  za  vstupenku  dvojnásobek!  Takže  odpověď,  kde  lidé  mají  k  nápoji  blíž,  se  víceméně  nabízí.  Nicméně  je  potřeba  upozornit  na  rozdíl  mezi  láskou  k  whisky  a láskou k alkoholu jako takovému. A to si zatím netroufám porovnávat!

Jaké novinky budou letos v Bratislavě? Chystáte i nějaký doprovodný program?

Pokud  organizujete  jakoukoli  akci,  chcete  své  příznivce také něčím překvapit. V minulosti to byla dlouho  očekávaná  návštěva  Jima  Murraye,  který  předvedl  svou  whisky  show,  dále  přijali  pozvání  John  Lamond  a  John  McCheyne,  ikony  ve  světe  whisky.  Do  Bratislavy  na  třetí  Whiskyfest    přijedou  a  budou  mít   odborné   degustace   ambasadoři      Andy   Bell   z  Arran destilerie  a Paul Dempsey ze Speyside destilerie, takže je určitě nač se těšit. Jinak samozřejmě nebude  chybět  skotský  dudák  a  tombola  o  skvělé  lahve whisky, jako třeba Bruichladdich, Glenfiddich, Jacka Danielse, The Famous Grouse a další.

03303-238_WLF_Jim_Murray.jpg

Mohou se příznivci vašich festivalů těšit i na nějakou raritu? Whisky, která není jen tak k dostání?

Společnost Rémy Cointreau jako vždy chce dovézt k ochutnání nějakou raritku, letos to bude překvapení z palírny Bruichladdich, loni to byla limitovaná edice whisky Kinnivie Special Release. Samozřejmě i ostatní vystavovatelé budou mít novinky ve svém portfoliu.  Například  společnost  St.  Nicolaus  představí  španělskou  whisky  NOMAD,  z  portfolia  společnosti  Pernod  Ricard  jich  bude  několik  –  Chivas  Regal  Ultis,  Ballantine ́s  Hard  Fired,  Longmorn  The  Distiller ́s  choice,  několik  novinek  z  palírny  Jameson a mnoho dalších.

Whisky byla vždy spíše pánskou záležitostí. Jak to vypadá dnes? Převažují na vašich akcích muži nebo už ji pijí i ženy?

Jsem  nesmírně  mile  překvapená,  že  tato  akce  si  v  obou  zemích  našla  podporu  i  mezi  ženami,  na  rozdíl  od  Holandska,  které  je  tak  trochu  mým  vzorem a kde jsem viděla v davech tisíců mužů ochutnávajících  whisky  asi  tak  maximálně  20  procent žen. V našich zemích jsou to i ženy, které milují drinky a koktejly z tohoto nápoje a dokáží ocenit i jeho jemnost.  Chápou,  že  je  třeba  hledat  tu  správnou chuť, která je pro každého jednotlivce rozdílná.

Na vinařských akcích dochází často k snoubení vína a delikates. Jak je tomu u whisky?

Vždy se snažíme najít nějaké speciality, které si návštěvník  bude  moci  koupit,  až  dostane  hlad,  aby  nemusel  odcházet  na  jídlo  jinam.  Byly  to  například SMITH ́S PIES – masové koláče nebo Pastrami z Beeef Baru. Letos v Bratislavě bude mít společnost Rémy – Cointreau  odbornou  degustaci  na  téma  spojení Whisky a Sushi, na což se sama těším.

Co vy a whisky? Máte ji ráda? Jak často a jakou pijete?

Přiznám se, že když jsem začínala s prvním festivalem,  tak  jsem  whisky  nepila  a  dalo  mi  velkou  práci  najít  tu  svou  „jednu  chuť“,  která  by  pro  mě  byla  přijatelná,  abych  ji  vypila!  Pamatuji  si, že  jsem  ochutnala  asi  15  různých  druhů  whisky a  byla  zoufalá,  že  mi  tento  nápoj  nebude  nikdy chutnat. Nakonec se stal zázrak a Singleton byla první whisky, kterou jsem mohla vypít a označit ji za tu, která je dobrá! Ale pro mě a po dlouhém hledání. Takže když mi nyní někdo řekne, že pije třeba  jen  Tullamorku  nebo  Jacka,  tak  mu  odpovím,  že  ještě  neví,  co  to  je  whisky. Jak často ji piji? Nejraději vždy o festivalu v kruhu milovníků whisky.  Jsou  to  skvělí  lidé,  velká  parta  a  rodina, na kterou se neskutečně těším, a vždy mě přivedou na další úžasnou novou chuť a značku, která chutná  ve  společnosti  daleko  jinak  a  lépe,  než  když si ji dáte sám doma.

 

Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz