05. 04. 2017 - Jestli je whisky vaším gustem, rozhodně si nenechte ujít dva festivaly věnované této ohnivé vodě. Na Whiskyfest si můžete totiž zajet do Bratislavy (6. – 7. 4. 2017) i do Prahy (3. – 4. 11. 2017). Největší nadšenci pak zvládnou i obě akce, říká organizátorka Marta van Leeuwen.
Organizujete Whiskyfest v Praze i Bratislavě. Dá se říct, kde mají lidé k tomuto nápoji blíž?
Když jsem před pěti lety začínala organizovat Whisky Life Prague festival, musela jsem všem návštěvníkům i vystavovatelům vysvětlovat, co je podstatou této akce. Holandští organizátoři podobných festivalů mě tehdy varovali, že bude trvat minimálně tři roky, než si tato akce najde svou základnu. A opravdu mi trvalo tři roky, než se pražský festival naplnil a ujal. Proto jsem se rozhodla zkusit i Bratislavu, zejména také proto, že část mé rodiny je ze Slovenska a mám vzpomínky ze svého mládí, jak neuvěřitelně se tam slavily Velikonoční svátky a alkohol tekl proudem. Začala jsem opatrněji než v Praze, pouze jedním dnem, a jaké bylo naše překvapení, když se 14 dní před začátkem festival vyprodal a na FB lidé dokonce nabízeli za vstupenku dvojnásobek! Takže odpověď, kde lidé mají k nápoji blíž, se víceméně nabízí. Nicméně je potřeba upozornit na rozdíl mezi láskou k whisky a láskou k alkoholu jako takovému. A to si zatím netroufám porovnávat!
Jaké novinky budou letos v Bratislavě? Chystáte i nějaký doprovodný program?
Pokud organizujete jakoukoli akci, chcete své příznivce také něčím překvapit. V minulosti to byla dlouho očekávaná návštěva Jima Murraye, který předvedl svou whisky show, dále přijali pozvání John Lamond a John McCheyne, ikony ve světe whisky. Do Bratislavy na třetí Whiskyfest přijedou a budou mít odborné degustace ambasadoři Andy Bell z Arran destilerie a Paul Dempsey ze Speyside destilerie, takže je určitě nač se těšit. Jinak samozřejmě nebude chybět skotský dudák a tombola o skvělé lahve whisky, jako třeba Bruichladdich, Glenfiddich, Jacka Danielse, The Famous Grouse a další.
Mohou se příznivci vašich festivalů těšit i na nějakou raritu? Whisky, která není jen tak k dostání?
Společnost Rémy Cointreau jako vždy chce dovézt k ochutnání nějakou raritku, letos to bude překvapení z palírny Bruichladdich, loni to byla limitovaná edice whisky Kinnivie Special Release. Samozřejmě i ostatní vystavovatelé budou mít novinky ve svém portfoliu. Například společnost St. Nicolaus představí španělskou whisky NOMAD, z portfolia společnosti Pernod Ricard jich bude několik – Chivas Regal Ultis, Ballantine ́s Hard Fired, Longmorn The Distiller ́s choice, několik novinek z palírny Jameson a mnoho dalších.
Whisky byla vždy spíše pánskou záležitostí. Jak to vypadá dnes? Převažují na vašich akcích muži nebo už ji pijí i ženy?
Jsem nesmírně mile překvapená, že tato akce si v obou zemích našla podporu i mezi ženami, na rozdíl od Holandska, které je tak trochu mým vzorem a kde jsem viděla v davech tisíců mužů ochutnávajících whisky asi tak maximálně 20 procent žen. V našich zemích jsou to i ženy, které milují drinky a koktejly z tohoto nápoje a dokáží ocenit i jeho jemnost. Chápou, že je třeba hledat tu správnou chuť, která je pro každého jednotlivce rozdílná.
Na vinařských akcích dochází často k snoubení vína a delikates. Jak je tomu u whisky?
Vždy se snažíme najít nějaké speciality, které si návštěvník bude moci koupit, až dostane hlad, aby nemusel odcházet na jídlo jinam. Byly to například SMITH ́S PIES – masové koláče nebo Pastrami z Beeef Baru. Letos v Bratislavě bude mít společnost Rémy – Cointreau odbornou degustaci na téma spojení Whisky a Sushi, na což se sama těším.
Co vy a whisky? Máte ji ráda? Jak často a jakou pijete?
Přiznám se, že když jsem začínala s prvním festivalem, tak jsem whisky nepila a dalo mi velkou práci najít tu svou „jednu chuť“, která by pro mě byla přijatelná, abych ji vypila! Pamatuji si, že jsem ochutnala asi 15 různých druhů whisky a byla zoufalá, že mi tento nápoj nebude nikdy chutnat. Nakonec se stal zázrak a Singleton byla první whisky, kterou jsem mohla vypít a označit ji za tu, která je dobrá! Ale pro mě a po dlouhém hledání. Takže když mi nyní někdo řekne, že pije třeba jen Tullamorku nebo Jacka, tak mu odpovím, že ještě neví, co to je whisky. Jak často ji piji? Nejraději vždy o festivalu v kruhu milovníků whisky. Jsou to skvělí lidé, velká parta a rodina, na kterou se neskutečně těším, a vždy mě přivedou na další úžasnou novou chuť a značku, která chutná ve společnosti daleko jinak a lépe, než když si ji dáte sám doma.
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.