Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PŘEDVELIKONOČNÍ PŮST MÁ SMYSL MORÁLNÍ I ZDRAVOTNÍ

PŘEDVELIKONOČNÍ PŮST MÁ SMYSL MORÁLNÍ I ZDRAVOTNÍ

12. 04. 2017 - Čtyřicet dnů před Velikonocemi zažívají křesťané už po staletí půst. Proč vlastně 40 dní?

Podle Bible odešel Ježíš po křtu v  Jordánu  do  pouště,  kde  se  40  dnů  postil  a  modlil,  a  připravoval  se  tak  na  ohlašování  Božího  království.  Také  Mojžíš  údajně  strávil  40  dní  na  hoře  Sinaj,  kde  dostal  od  Boha  Desatero  přikázání.  Čtyřicet  dní  také  trval  déšť,  kterým  začala  potopa,   čtyřicet   let   putovali  Izraelci  pouští.  Číslo  čtyřicet  má zkrátka v rámci Bible symbolický význam.

V   době   předvelikonočního   půstu  by  mělá  tučné  masopustní   pochoutky   vystřídat  jednoduchá  a  zdravá  jídla.    Naši  předci  to  brali  vážně.  Jedli  pouze  jednou  za  den,  vynechali  maso,  mléčné  výrobky  a  vejce,  nemastili  sádlem  ani máslem, nepili alkohol, nekouřili. Na stole měli hlavně  ovoce  a  zeleninu,  luštěniny  a  jednoduchá  jídla jako polévky a různé kaše.

Dalším  důvodem  k  půstu  byl  také  pravděpodobně  fakt,  že  ke  konci  zimy  již  nebylo  jídla  nazbyt,  neboť staré zásoby se tenčily a úroda z nadcházejícího roku byla ještě v nedohlednu. V kostele jim bylo  vtloukáno  do  hlavy,  že  postní  doba  se  týká  hlavně duše.  Člověk se měl zklidnit, více se obcet k Bohu, konat dobré skutky, rozjímat. Předvelikonoční půst pak končí dnem Kristova Vzkříšení, čímž  se  otevírá  doba  naplněná  radostí  a  jásotem  z jeho návratu.

I pro nás v dnešní době má předvelikonoční období velký význam. Pravda, asi málokdo se omezí na jedno jídlo denně a stejně tak i málokdo své pracovní dny prosedí doma u Bible a rozjímání. Přesto je to ideální doba pro zvolnění a meditaci, pro lehká jídla a jarní detox organismu. Úbytek váhy je pak vítanou přidanou hodnotou.

03308-239_Zeleninovy_salat_1-79940666_(1).jpg

PŘÍKLAD JARNÍ OČISTY

Prvních 7 až 14 dnů – ovoce, zelenina (především zelená), luštěniny, rýže, ovesné vločky, nesířené sušené ovoce, semínka, ořechy, kysané mléčné výrobky, ryby, klíčky, bylinky. Vynechejte vše smažené, maso, bílé pečivo, sladkosti a alkohol.

Dalších  14  dnů  – zelená  listová  zelenina,  obiloviny  (jáhly,  pohanka,  quinoa,  rýže),  luštěniny  (dodají bílkoviny), ryby, tofu, semínka (hrst denně, včetně ořechů – nejlepší opět namočená ve vodě), zelené klíčky (třeba řeřicha), smoothie (na rozdíl od šťáv a džusů obsahuje i přínosnou vlákninu).

Na závěr si zopakujte počáteční přípravnou fázi. Do jídelníčku se vám může vrátit maso, těstoviny, kysané mléčné produkty. Ale stále dbejte na to, aby vše, co jíte, bylo lehké, dobře stravitelné a zdraví prospěšné.

Zdroj: redakce


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz