13. 04. 2017 - Když se díváte pod ruce italskému mistru Tizianu Casillu, máte pocit, že je vše snadné. Ale ono to tak jednoduché není. Zeptali jsme ho proto, jak na pizzu v domácím prostředí. Má vůbec cenu něco zkoušet?
Proč nejde upéct pizzu v domácích podmínkách tak dobrou, jakou mají v kvalitní pizzerii?
„Důvodů je celá řada. Dnes již není problém dostat se ke kvalitní mouce pro přípravu těsta na pizzu, problém však začne již při jeho hnětení. Domácí hnětače nedokáží tak precizně těsto zpracovat a nedokáží nahradit kvalitní dvourychlostní spirálové hnětače.
Stejně tak je důležitý technologický postup, správně připravené těsto má mít například po uhnětení teplotu cca 25 °C, aby správně nakynulo.
Dalším problémem pak může být teplota přípravy v peci. V domácí troubě jen stěží dosáhneme teplot přes 300 °C nebo téměř 500 °C , jako potřebujete v případě pečení pizzy Napoletana. Já všem doporučuji pece firmy Morello forni (více na www.morelloforni.cz), na kterých jsem pracoval u nás. Jsou to opravdu Ferrari mezi pizza pecemi.
Když by si přece jen chtěl někdo upéct pizzu doma, může použít běžnou mouku ze supermarketu?
„Pro těsto na pizzu je správnou volbou pšeničná mouka typu 00. Ty jsou dostupné také v supermarketech.“
Jakou pizzu máte nejraději vy osobně?
„Já mám nejraději římskou pizzu Scrocchiarella – i když svým vzhledem klasickou pizzu připomíná jen velmi vzdáleně. Je to specialita, která v posledních letech zažívá opravdovou renesanci, a to po celém světě.“
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Věděli jste, že...
... 94 % populace jí pizzu?
... předchůdkyni dnešní pizzy připravovali již starověcí Egypťané? Vypadaly jako ploché koláče.
... pizza Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889? Vymyslel ji místní kuchař Rafael Esposito na počest královy Margharity Savojské, pro kterou připravil pizzu v barvách italské trikolóry. A co na to Margharita? Ta si podle dochovaných informací na pizze pěkně pošmákla.
... Italové jí pizzu zásadně rukama? Jíst ji příborem považují za téměř hrdelní zločin.
... islandský prezident Gudni Jóhannesson vyrazil do boje proti pizze Hawai? Podle něj by se měl ananas na pizze prostě v jeho zemi zakázat.
... nejoblíbenější ingrediencí na pizze jsou překvapivě feferonky? Ročně jich obsahuje až 36 % pizz, což je asi 123275 feferonek
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pizzaři z Gastro Machu Vás zvou na Garden Food Festival
Stejně jako minulý rok i letos bude Gas-tro Mach jedním z hlavních partnerů gurmánské události roku – Garden
Food Festivalu. V Oloumouci bude mít svou pec a připraví lidem nejen klasickou, ale i bezlepkovou pizzu nebo římskou pizzu Scrocchiarella. Lidé se mohou těšit i na workshopy. „Navštivte náš stánek na Garden Food Festivalu. Těšíme se na vás,“ zve jednatel společnosti Gastro Mach Jan Mach.
GASTRO MACH, s. r. o.
• Za Podjezdem 449, Jeseník
• Štefánikova 131/61, Brno
• www.gastromach.cz
Zdroj: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.