Štamgast & Gurmán

TIZIANO CASILLO: TROUBA V DOMÁCNOSTI KVALITNÍ PEC NENAHRADÍ

TIZIANO CASILLO: TROUBA V DOMÁCNOSTI KVALITNÍ PEC NENAHRADÍ

13. 04. 2017 - Když se díváte pod ruce italskému mistru Tizianu Casillu, máte pocit, že je vše snadné. Ale ono to tak jednoduché není. Zeptali jsme ho proto, jak na pizzu v domácím prostředí. Má vůbec cenu něco zkoušet?

Proč  nejde  upéct  pizzu  v  domácích  podmínkách tak dobrou, jakou mají v kvalitní pizzerii?

„Důvodů  je  celá  řada.  Dnes  již  není  problém  dostat  se  ke  kvalitní  mouce  pro  přípravu  těsta  na  pizzu,  problém  však začne již při jeho hnětení. Domácí hnětače  nedokáží  tak  precizně  těsto  zpracovat  a  nedokáží  nahradit  kvalitní  dvourychlostní  spirálové  hnětače. 
Stejně  tak  je  důležitý  technologický  postup,  správně  připravené  těsto  má  mít   například   po   uhnětení   teplotu   cca   25   °C,   aby   správně   nakynulo.  

Dalším   problémem   pak   může   být   teplota   přípravy   v   peci.   V   domácí   troubě  jen  stěží  dosáhneme  teplot  přes 300 °C nebo téměř 500 °C , jako potřebujete v případě pečení pizzy Napoletana. Já všem doporučuji pece firmy Morello forni (více na www.morelloforni.cz),   na   kterých   jsem   pracoval   u nás. Jsou to opravdu Ferrari mezi pizza pecemi.

03312-264.jpg


Když by si přece jen chtěl někdo upéct pizzu doma, může použít běžnou mouku ze supermarketu?

„Pro těsto na pizzu je správnou volbou pšeničná mouka   typu   00.   Ty jsou dostupné také v supermarketech.“

Jakou pizzu máte nejraději vy osobně?

„Já  mám  nejraději  římskou  pizzu  Scrocchiarella  –  i když svým vzhledem klasickou pizzu připomíná jen velmi vzdáleně. Je to specialita, která v posledních letech zažívá opravdovou renesanci, a to po celém světě.“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Věděli jste, že...

... 94 % populace jí pizzu?

...  předchůdkyni  dnešní  pizzy  připravovali  již  starověcí  Egypťané?  Vypadaly  jako  ploché koláče.

...  pizza  Margherita  se  zrodila  v  Neapoli  v roce 1889? Vymyslel ji místní kuchař Rafael Esposito  na  počest  královy  Margharity  Savojské,  pro  kterou  připravil  pizzu  v  barvách  italské trikolóry. A co na to Margharita? Ta si podle dochovaných informací na pizze pěkně pošmákla.

... Italové jí pizzu zásadně rukama? Jíst ji příborem považují za téměř hrdelní zločin.

... islandský prezident Gudni Jóhannesson vyrazil do boje proti pizze Hawai? Podle něj by  se  měl  ananas  na  pizze  prostě  v  jeho  zemi zakázat.

...  nejoblíbenější  ingrediencí  na  pizze  jsou  překvapivě  feferonky?  Ročně  jich  obsahuje  až 36 % pizz, což je asi 123275 feferonek


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pizzaři z Gastro Machu Vás zvou na Garden Food Festival

Stejně jako minulý rok i letos bude Gas-tro  Mach  jedním  z  hlavních  partnerů  gurmánské   události   roku   –   Garden  
Food Festivalu. V Oloumouci bude mít svou pec a připraví lidem nejen klasickou, ale i bezlepkovou pizzu nebo římskou pizzu Scrocchiarella. Lidé se mohou  těšit  i  na  workshopy.  „Navštivte  náš  stánek  na  Garden  Food  Festivalu.  Těšíme se na vás,“ zve jednatel společnosti Gastro Mach Jan Mach.

GASTRO MACH, s. r. o.
• Za Podjezdem 449, Jeseník
• Štefánikova 131/61, Brno
• www.gastromach.cz



Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz