Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Emilly upekla na Přímce máslové slzy

Emilly upekla na Přímce máslové slzy

14. 04. 2017 - Studenti místních škol jezdí na zkušenou do světa. Ze světa se jezdí i k nám! Právě v těchto dnech hostí ve svých učebnách a provozech několik finských studentů i SOŠ a SOU na Přímětické.

Jde o výměnný pobyt, kdy na několik týdnů žáci obou škol absolvují praxi na místech, kde se běžně studenti vzdělávají. A tak děvčata z Finska, přijelo jich několik, pracují ve školce, stříhají v kadeřnictví nebo pečou a vaří v kuchyni. A tam právě ukazuje co umí Emilly. I když je Finka, pleť má tmavou .

„Můj tatínek je Afričan a maminka Ruska. Oba ale žijí a pracují ve Finsku a tak jsme Finové,“ vysvětlila s odzbrojujícím úsměvem Emilly. Jejím oborem je už třetím rokem kuchař – číšník.

„A moc mě to baví. Ráda bych po zkouškách zkusila jít ještě na univerzitu a chtěla bych studovat obor managament - hotelnictví,“ svěřila se usměvavá Emilly.

Mezi místními učni a studenty se rozhodně neztratila. I když bohužel angličtinou, která je dorozumívacím jazykem, ještě příliš všichni nevládnou, přesto se vždy domluvili, co a jak se bude dělat. S překladem zdatně pomáhali studentky a studenti oboru hotelnictví turismus. A mnozí velmi angličtinu ovládali a s Emilly probrali vše, co mladé lidi zajímá. A u toho všeho se i peklo a vařilo.

Emilly si zkusila jak se zadělává na české buchtičky s vanilkovým krémem, které ji velmi chutnaly, zajímavé pro ni byly i bramboráky a lokše. Obojí znala z domova, jen tam se dělají trochu jinak. Na oplátku zase ona předvedla jejich domácí recept, který pro Znojmo a Přímku nazvala Emillyny máslové slzy.

„ Těsto je jednoduché. Kvásek, hladká mouka, cukr, vejce a hlavně kardamon. Ten se musí rozdrtit, pokud už takto není koupený a dodává se do těsta. To se nechá vykynout. Udělají se koule jako na koláče, které se pak nechají ještě jednou vykynout a nahoru se pak do důlku dá máslo a zasype se krystalovým cukrem. Vše se peče v troubě teplé kolem 200 stupňů,“ popisuje finskou specialitu Emilly. Koláč je pak zlatistý, křupavý a chutí připomíná sladkou briošku nebo velikonoční mazanec. A proč slzy? Protože ono přidané máslo do důlku, z něho vytéká jako slzy.

Na Emilly i její spolužačky kromě práce, čekaly i různé výlety a exkurze do okolí. Mohli jste ji potkat i v ulicích města Znojma. „ Máte to tu krásné,“ řekla a jak snad i slíbila, někdy se sem ještě vrátí.

Zdroj: Anna Černá, SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz