14. 04. 2017 - BRNO - Gastronomický festival, který se za pět let své existence stal populární jihomoravskou událostí s tisícovkami návštěvníků, se letos konat nebude
Na poli brněnské gastronomie vyrostlo mnoho nových zajímavých provozů, které by organizátoři Špilberk Food Festivalu rádi milovníkům dobrého jídla představili. Tyto podniky však ještě nemají natolik zaběhnutý provoz a procesy, aby mohly vstřebat organizační náročnost festivalu. Navíc se tradiční účastníci v letošním roce potýkají se zákonnými změnami, které vedou k určité nejistotě provozů. Tradiční brněnská gastronomická událost tak bude směřována až na rok 2018.
Poprvé po pěti letech se v červnu brány hradu Špilberk milovníkům gastronomie neotevřou. Hlavním důvodem je podle organizátorů nedostatek restaurací, které by v letošním roce zvládly účast. „Překotný nárůst restaurací v Brně v posledních letech zapříčinil to, že vznikla spousta menších provozů, které se snaží dělat kvalitní gastronomii a jsou v této snaze úspěšné. Problémem je ovšem nedostatek kvalitního personálu. Nároky na účast na festivalu na jednotlivé restaurace jsou obrovské, jedná se o tři dny v takřka polních podmínkách, kdy je náročné udržet kvalitu jídla, což znamená značné vytížení personálu a velké náklady,“ vysvětlil hlavní organizátor festivalu Stanislav Podroužek. Na šestý ročník bylo naplánováno rozšíření festivalu do podhradí, atraktivní hudební program nebo dětský koutek ve spolupráci s BRuNO family park. „Festival byl od počátku založen na prezentaci toho nejlepšího z gastronomie, co lze v Brně i na celé Moravě najít. Bohužel se tento koncept v současné době ukazuje jako neudržitelný a my se budeme do dalších let muset zamyslet nad úpravou,“ dodal Podroužek.
Festival každoročně vítal návštěvníky začátkem června a pokaždé se na něj sjela celá řada českých kulinářských mistrů. Mezi pravidelné účastníky z řad restaurací patřily například podniky jako KOISHI fish & sushi restaurant, Noem Arch Restaurant, Boulevard restaurant, restaurant a steakhouse Monte Bú, Butcher’s, Sono Restaurant nebo Ristorante Piazza. Organizátoři zároveň obvykle nalákali nové restaurace spolu se zajímavými hosty, mezi něž se zařadili přední čeští šéfkuchaři, sommeliéři, barmani, zmrzlináři i cukráři.
Zdroj: Stanislav Podroužek
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.