27. 04. 2017 - ZNOJMO - Ve znojemské střední škole na Přímětické proběhla 21. dubna 2017 zajímavá akce. Soutěž v gastronomických dovednostech zde připravil školní tým, který si říká „Bonum Bigas“.
Je složen ze studentů vyšších ročníků oborů Hotelnictví a turismus a Kuchař- číšník. Účastníky soutěže byli jejich mladší spolužáci. Los tentokrát padl na druháky z hotelovky.
Celé klání bylo rozděleno do tří kategorií- flambování, barmanství a gastronomie. Součástí bylo také vytvoření nejlepšího dezertu.
Žáci se mohli přihlásit do kategorie dle svého vlastního uvážení. Všechny kategorie probíhaly obdobně a měly dvě hlavní části. První část byla výuková, kdy lektoři z týmu Bonum Bigas předali mladším spolužákům a nástupcům pár svých teoretických znalostí a poté je školili také prakticky. Druhá část byla samotná soutěž, skládající se z písemných testů a praktických zkoušek. Poté byli vyhlášeni nejlepší ze všech kategorií.
„Soutěž se mi moc líbila. Z profesního hlediska je pro mě velkým přínosem. Vybrala jsem si disciplínu flambování. Moc se mi líbil nápad, že nás budou učit naši starší spolužáci. Chodit do školy, kde žáky učí žáci, je moc prima,“ říká studentka hotelnictví Kristýna Kučerová.
Vítězi se ale stali všichni. Všechny tři kategorie jsou totiž součástí praktických maturitních zkoušek, které v budoucnu čekají každého studenta školy. Soutěžící i lektoři si z tohoto dne odnesli pár informací, zkušeností a v neposlední řadě mnoho příjemných a zábavných zážitků.
„Velké díky také patří řediteli školy Mgr. Liboru Hanzalovi, který tuto soutěž podpořil. V neposlední řadě děkujeme hlavním lektorům, našim pedagogům, kteří pomohli soutěž zrealizovat a dohlíželi na nás. Svými zkušenostmi a radami nám nesmírně pomohli,“ hodnotí akci soutěžící Tomáš Háp.
Zdroj: Mgr. Libor Hanzal, SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.