Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

GRAND PRIX VINEX 2017 - MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN

GRAND PRIX VINEX 2017 - MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN

04. 05. 2017 - Championem 24. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX se stal Ryzlink rýnský 2008, pozdní sběr přihlašovatele MARCUSWINE TRADING a.s.

Ve dnech 27. a 28. dubna 2017 se v Národním vinařském centru ve Valticích uskutečnilo odborné hodnocení 24. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX. Ocenění od špičkových mezinárodních degustátorů se dočkal Champion, vítězové kategorií a další výjimečná vína. V závislosti na dosaženém bodovém ohodnocení byly nejlepším vínům uděleny také zlaté a stříbrné medaile, 21 vín získalo dokonce velkou zlatou medaili. Veřejnost bude mít příležitost seznámit se nejen s oceněnými víny na brněnském výstavišti ve dnech 20.-21. května 2017.

Na tiskovém brífinku na závěr hodnocení byly oznámeny první neoficiální výsledky:

* Vítěz kategorie A1 – bílá vína suchá: Chardonnay, 2016, pozdní sběr – MORAVÍNO Valtice (CZ)

* Vítězové kategorie A2 – bílá vína polosuchá (se stejným hodnocením dle statutu):

* Ryzlink vlašský, 2015, pozdní sběr, Vinařství Pavlov (CZ)

* Riesling Spätlese trocken – Edesheim Rosengarten, 2016, Spätlese, Weingut Werner Anslemann (DE)

* CHAMPION a Vítěz kategorie A3 – bílá vína polosladká: Ryzlink rýnský, 2008, pozdní sběr (vinařská oblast Morava/ vinařská podoblast mikulovská/ obec Strachotín/ trať Šusfeldy) – MARCUSWINE TRADING a.s. / MegaProduction a.s.

* Vítěz kategorie B1 – růžová vín (vč. klaretů) suchá: Mátrai Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc Rosé, 2016, PDO - Bárdos és Fia Pincészet Bt. (HU)

* Vítěz kategorie B2 – růžová vín (vč. klaretů) ostatní: Cabernet Sauvignon rosé, 2016, kabinetní víno – Pavel Binder (CZ)

* Vítěz kategorie C1 – červená vína suchá: Single Vineyard 1865 Carmenére, 2013 – Adveal s.r.o. / Viňa San Petro (Chile)

* Vítěz kategorie D – vína přírodně sladká: Sauvignon, 2015, slámové víno – Vinařství Štěpán Maňák (CZ)

* Vítěz kategorie E2 – Šumivá vína (sekty): CHATEAU BZENEC BRUT, jakostní šumivé víno, 2013 – CHATEAU BZENEC, spol. s r.o. (CZ)

Celkové oficiální výsledky soutěže, vč. udělení jednotlivých medailí a dalších cen (např. národní vítězové pro nejlépe hodnocená vína z jednotlivých zemí, nejlepší kolekce atd.), budou zveřejněny v oficiálním katalogu soutěže, který bude vydán ke dni veřejné prezentace soutěžních vín, která se uskuteční ve dnech 20.-21. 5. 2017 v pavilonu B brněnského výstaviště souběžně s mezinárodní prodejní výstavou Minerály Brno.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 606 vzorků vín od 119 výrobců z 9 vinařských zemí, což je rekordní počet vín v historii soutěže.

03357-323.jpg

Nejvíce vín je samozřejmě z České republiky, ale zastoupení mají také vína z Rakouska, Maďarska, Německa, Slovenska, Francie, Itálie, Chile a Rumunska. Vína hodnotila mezinárodní komise špičkových degustátorů na platformě počítačového hodnoticího systému ELWIS, vyvinutého Národním vinařským centrem. Kromě hodnotitelů z ČR zasedli v porotě degustátoři z Rakouska, Maďarska Velké Británie a Austrálie.

O soutěži

GRAND PRIX VINEX je prestižní mezinárodní soutěž vín, jejímž cílem je na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu. V roce 2017 se uskutečnil již 24. ročník.

Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Záštitu nad soutěží převzali hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek a primátor statutárního města Brna Ing. Petr Vokřál. Organizaci soutěže podpořil Vinařský fond a také partneři soutěže: THERMOTECHNIKA BOHEMIA s. r.o., BS vinařské potřeby s.r.o., KÄRCHER spol. s r. o., VINOLOK, STILLUS s.r.o.

(sklenicky.cz) a Karlovarské minerální vody, a.s. (Aquila). Mediálními partnery jsou SOMMELIER – Revue pro hotel a restaurant, Wine & Degustation, Vinařský obzor, Listy jižní Moravy, BRNO Business a Rádio Čas.

Prestižní ocenění a medaile

Vína v soutěži procházejí přísným hodnocením a jen ta nejlepší získávají medaile. Udělovány jsou pouze stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile, přičemž potřebné bodové ohodnocení pro jejich získání je oproti většině tuzemských výstav nastaveno o něco výše a odpovídá mezinárodním zvyklostem – stříbrná medaile min. 84 bodů, zlatá medaile min. 87 bodů, velká zlatá medaile min. 90 bodů. To je zárukou prestiže získaných medailí.

Hlavními oceněními soutěže jsou „Champion“, dále vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily min. 10 vín. Výrobci těchto vín získávají prestižní ceny v podobě skleněných plastik dle návrhu světoznámého umělce Bořka Šípka a skleněné karafy.

Veřejná prezentace soutěžních vín

Vína mezinárodní soutěže GRAND PRIX VINEX 2017 budou veřejnosti prezentována ve dnech 20. - 21. 5. 2017 v pavilonu „B“ brněnského výstaviště v rámci mezinárodní výstavy MINERÁLY BRNO. K ochutnání zde budou vína, která získala min. 81 bodů. Zde také proběhne vyhlášení výsledků a předání hlavních cen soutěže. Sobotní odpoledne a slavnostní večer zpříjemní doprovod cimbálové muziky a celý víkend také prezentace potravinářských produktů.

Oficiální web soutěže: www.grand-prix-vinex.cz



Zdroj: Dominika Uhrová, Omnimedia s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz