Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

3 důvody, proč konzumovat jehněčí maso.

 3 důvody, proč konzumovat jehněčí maso.

05. 05. 2017 - Jehněčí maso je klasifikováno jako maso červené (třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy).

Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.

Již od pradávna byly ovce ponechávány na pastvách s minimálním lidským přičiněním, nicméně s růstem poptávky po skopovém mase se od tohoto trendu pomalu upouští. Jsou-li ovce ponechány přirozeně na pastvinách, mláďata se rodí okolo Velikonoc, ale protože poptávka po jehněčím dosahuje nejvyššího bodu právě okolo Velikonoc a Vánoc, některá jehňata se ven na pastvu ani nedostanou.

Jehněčí maso je ve světě poměrně oblíbené a v řadě muslimských zemí je nejčastěji konzumovaným masem. Ve větším množství se konzumuje také na Islandu, v Mongolsku, ale plno receptů s jehněčím masem naleznete také ve francouzské, španělské, italské či britské kuchyni.

Proč konzumovat jehněčí maso?

1. Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Sto gramů jehněčího má okolo 17 g bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty, proto je vyhledáváno ve velkém bodybuildery, zotavujícími se atlety a pacienty po operaci.


2. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:
*  Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku. Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu.            Vegani proto trpí nejčastěji nedostatkem tohoto vitamínu. Lidé s nedostatkem vitamínu B12 jsou v ohrožení anémií a neurologickými            problémy.
*  Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
*  Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Zinek z živočišných zdrojů je lépe vstřebatelný, než z rostlinných. Je velmi            důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
*  Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
*  Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.


3. Co se tuku týče, jednotlivé kusy masa se liší v závislosti na mramorování masa, stravování zvířete, věku a pohlaví. Obsah tuku se u jehněčího masa pohybuje okolo 12 %, u skopového to je mezi 17 a 21 %. Poměr nasycených a mononenasycených mastných kyselin je vyrovnaný. Oproti hovězímu a vepřovému obsahuje jehněčí obvykle o něco málo více nasycených mastných kyselin.

03362-331_StamgastaGurman_jehneci.jpg

Rozdělení jehněčího masa

Řekne-li se skopové maso, mnoho lidí ohrne nos a řekne, že ovčí maso smrdí rybím tukem a divně chutná. Ano, jde-li o starý kus, ale jehněčí, panečku, to je jiná liga! Jehněčí maso je jemné, šťavnaté a velmi chutné.

Při výběru v obchodě platí, že barva dobrého jehněčího by měla být světle růžová, takže čím světlejší jehněčí bude, tím lépe a tím méně tuku bude obsahovat. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ovčí maso tmavne a obsahuje více tuku.


Hřbet

Jehněčí hřbet je vhodný na grilování a perfektně jej doprovodí přírodní koření.


Hrudí (žebra)

Žebra jsou velmi jednoduchá na přípravu, takže je doma můžete snadno připravit a přitom nevídaně oslnit. Dbejte však na to, aby každá porce měla jednu žeberní kost. Částečně vykostěné hrudí se hodí k nadívání.

Bok, šrůtka a krk

Hodí se na guláš či perkelt, k přípravě pokrmů z mletého masa, jako je sekaná, čevabčiči či různá ragú.

Plec

Jehněčí plec je vhodná na pečení, vaření či dušení. Hodí se například na perkelt či rizoto.

Jehněčí kýta

Hodí se k přípravě minutek pečením, smažením či grilováním. Hodí se k přípravě přírodních řízků či závitků.

Více ZDE



Zdroj: milujusteak.cz

Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz