Štamgast & Gurmán

Dovolená pod vrcholky hor

Dovolená pod vrcholky hor

16. 05. 2017 - Máte už dost přeplněných pláží i měst a nejradši byste se viděli někde daleko od civilizace?

Řešením je útěk do srdce jihotyrolské přírody na vysoko položené farmy sdružení Roter Hahn, kde pobyt prospívá zdraví a potěší všechny gurmány.

Statky Roter Hahn leží ve vysokých nadmořských výškách, uprostřed nedotčené přírody a skýtají tak úkryt před davy lidí. Zdejší zdravý horský vzduch prospívá každému, díky nízkému obsahu pylů je ideální také pro alergiky. Vysokohorský nižší tlak navíc posiluje obranyschopnost lidského organismu a má pozitivní vliv na imunitní systém. Vyšší jihotyrolské nadmořské polohy navíc slibují příjemné letní slunečné počasí bez extrémních teplot.

03379-349Inner-Glieshof.jpg

Pohled na masivy Dolomit a horská jezera, stejně jako do zelenajících se údolí, rozlévá po těle harmonický pocit relaxace a doplňuje energii. Takto načerpaných sil lze pak využít při túrách po horských stezkách nejrůznějších náročností, které začínají nedaleko statků. Na vycházkách své hosty rádi doprovodí farmáři, kteří je doplní mnoha zajímavostmi o okolí. Na samém konci nedotčeného horského údolí, 70 km od nejbližšího většího města, v blízkosti obce Mals a ve výšce 1 807 metrů nad mořem, leží statek Inner-Glieshof, který je výborným výchozím bodem v létě pro horolezce, v zimě pro milovníky skialpinismu. Regeneraci unavených nohou tu navíc urychlí Kneippovy procedury.


Dechberoucí panorama na špičky masivu Geislergruppe si lze užívat třeba na terase při snídani složené z domácích produktů na statku Felthunerhof ležícím ve vesničce Villnöss. Pokochat se výhledem na jezero v horské scenérii je pak možné z farmy Gigglhirn ve vesničce Ulten, v nadmořské výšce 1 670 metrů nad mořem. Zážitkem pro všechny milovníky kvalitních domácích sýrů je pobyt na statku Bio-Hof Unterschweig, kde se v nadmořské výšce 1 700 metrů nachází tradiční sýrárna. Ten navíc leží v malebné vesnici St. Nikoloaus.

A právě delikátní sýry se často používají v tradiční jihotyrolské kuchyni. Plní se jimi četné druhy taštiček Krapfen, ale přidávají se i do knedlíků v nejrůznějších podobách. Oblíbené jsou třeba stlačené knedlíky Pressknödel, na které přinášíme recept.

03379-348_Pressknodel.jpg

Stlačené knedlíky Pressknödel

Ingredience (na asi 8 knedlíků)

150 g na kostičky nakrájeného bílého pečiva

100 g na kostičky nakrájeného sýra Graukäse (lze použít i jakýkoliv kořeněný nebo kozí sýr, či Gorgonzolu)

100 ml mléka

2 vejce

1 polévková lžíce mouky

sůl

máslo na opečení

Postup

Na kostičky nakrájené pečivo smícháme se sýrem a moukou. V mléce si rozšleháme vejce a sůl a smícháme se směsí. Vypracujeme těsto a necháme jej chvíli odpočinout. Mokrýma rukama vytvarujeme stejně velké knedlíky, které pak stlačíme. Takto stlačené knedlíky opečeme na horkém másle z obou stran dohněda a poté vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Po 8 až 10 minutách jsou knedlíky připravené k podávání. Chutnají skvěle s opečenou cibulkou a zelným salátem, červenou řepou nebo ve vývaru.

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/.



Zdroj: Jitka Pavlová, Crest Communications a.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz