17. 05. 2017 - Jmenuje se Marco a je ze Sardinie. Do Holby přijel se skupinkou výzkumníků Mezinárodní laboratoře na univerzitě ve Skotsku.
V práci je obklopen ženami a tvoří s nimi úspěšný výzkumný tým pro vývoj nových léků. Celkem je jich 6 a každý z jiného koutu světa.
Do Jeseníků se vypravili za českou kolegyní ze Starého Města. „Říkáme tomu výjezdní porada a řádně si to u vás užíváme. Všude kopce, lesy, příroda je tady opravdu krásná. A k tomu vaše pivo. Já jsem v pivovaru poprvé v životě a hned se stávám jubilantem a dostávám dárek. To je úžasné, jsem nadšený,“ vyjadřuje překvapený Marco. Splnil si svůj sen vidět jak se pivo vaří, což v Itálii možné není.
Ačkoli je Marco Ital, je to velký pivní fanda. Už na střední škole psal o pivu odbornou práci a pivo je jeho nejoblíbenějším nápojem i dnes. Marco je totiž původem ze Sardinie, kde je pivo obecně v oblibě a konzumace na obyvatele je tady nejvyšší v Itálii.
Holbu si pochvaloval, zvláště pak ocenil její vyšší hořkost a příjemný pocit po napití. Piva ve Skotsku mu připadají sladší a celkově jiná. Holbu Kvasničák si doslova zamiloval a při společné degustaci probral s pivovarníky i naše zvyklosti. Všiml si totiž, že u nás chodíme na jedno a dáme si jich klidně třeba 5. To ho pobavilo a současně nadchlo. Pokud jde na pivo s kamarády ve Skotsku, nemá tam správného parťáka. Chodí se tam totiž převážně na jedno a u toho zůstane. „To vaše jít na jedno je úžasné, moc se mi to líbí. Zkusím to prosadit i jinde, snad se podaří,“ s úsměvem říká Marco.
Zájem navštívit pivovar roste.
Holba ročně přivítá na 10 tisíc lidí. Návštěvníky láká především tradiční výroba piva, ale také muzeum nebo areál pivovaru, výjimečný svou polohou i koloritem. V létě Holbu navštíví až 100 lidí denně, kteří absolvují exkurzi a většina i odbornou degustaci. Nabízí se i návštěva Pivovarského muzea nebo stylové restaurace. Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčírny sudů. Na exkurzi je zapotřebí objednat se předem.
Zdroj: Mgr. Hana Matulová, iPublicity
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.