19. 05. 2017 - VSETÍN - Na více než 160 místech se v sobotu 13. 5. uskutečnil piknik na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů.
Ve Vsetíně již posedmé na náměstí Svobody. Sešlo se na něm přes 250 lidí. Na dekách si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách z fairtradového cukru, kakaa, kokosu či rozinek. Nechyběla v nich ani vajíčka a mouka od místních farmářů. Pomazánky byly vyrobeny z místních surovin. Lidé tak dali najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
Na akci přišla s celou rodinou i Karolína Mikulcová: „Myšlenka Férové snídaně se mi moc líbí. Po dlouhé době jsem posnídala s přáteli i svými studenty Masarykova gymnázia venku a ještě tak podpořila místní a fairtradové pěstitele.,“ řekla. „Atmosféra byla skvělá. Děti využily tematické omalovánky. Dospělí si lámali hlavu nad fairtradovým kvízem a seznamovali se s dopadem používání palmového oleje, dodala Iva Koutná z LÍSKY. „Aktivity připravili žáci základní školy Sychrov a Trávníky.“
Snídani již podruhé doplnila akce „Adoptuj si svůj truhlík“, kdy lidé vysazovali připravené truhlíky v centru města. Tradiční doprovodnou akcí je soutěž Vsetín za fair trade o nejchutnější moučník či pomazánku s využitím fairtradových a místních surovin. Nejlepší celerovou pomazánku připravil Jaroslav Hlinský z ALCEDA – střediska volného času, nejchutnějším moučníkem byl čokoládový muffin Veroniky Juráskové z Liptálu.
Vsetín, jako Fairtradové město, letos spravedlivým obchodem naplno žije téměř celý květen. Probíhají již sedmé Vsetínské dny pro fair trade, Zapojilo se rekordních 12 organizací! http://www.liska-evvo.cz/doc/vsetin-za-fair-trade-jiz-posedme Ve Zlínském kraji koordinuje LÍSKA 5. ročník osvětové kampaně „Poctivě vyrobené, spravedlivě zaplacené“.
Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. První ročník se uskutečnil v roce 2011 na 41 místech, nyní se snídalo na více než 160. „Férová snídaně je příjemnou akcí, která propojuje v dané lokalitě lidi, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Místními organizátory jsou aktivní jednotlivci, ale i celé školy, města, různá ekocentra nebo knihovny,“ upřesnila Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.
Letošní ročník byl zaměřen na fairtradové banány, které jsou pro české spotřebitele obtížně dostupné. Účastníci snídaně mohli podepsat petici adresovanou zástupcům českých supermarketů, aby zařadili do nabídky více fairtradových produktů.
Společnou snídaní dali účastníci najevo, že upřednostňují lokální farmářské produkty a u exotických produktů jako jsou třeba káva, kakao nebo banány vyžadují ty s certifikací Fairtrade. Za ně totiž pěstitelé dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. Zaměstnanci běžných banánových plantáží pracují 12 hodin denně, ale platí jim jen za osm, mzda jim nestačí ani na základní rodinné výdaje. Pracují s nebezpečnými chemikáliemi a nemohou vstupovat do odborů. Kávoví pěstitelé se zase nejvíce potýkají s nízkými výkupními cenami, které za kávu jejich rodině místní výkupci platí.
V České republice je nejprodávanějším fairtradovým výrobkem káva. Té se dle organizace Fairtrade Česko a Slovensko prodalo v ČR v roce 2015 173 tun.
Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.
Zdroj: Mgr. Iva Koutná, LÍSKA, z.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.