31. 05. 2017 - „Jsou to baristé, nebo barmani?“ ptáte se sami sebe, když studujete výtvory soutěžících pozoruhodného mixovacího klání Coffee in Good Spirits.
Letošní národní kolo hostila ostravská kavárna Maryčka a přilehlé industriální prostory někdejšího dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice.
V tomto působivém prostředí se publiku představilo osm soutěžících, kteří měli za úkol namíchat porotcům v osmiminutovém limitu dvě irské kávy a dva kávové drinky dle své signaturní receptury.
Skvěle se vedlo reprezentantkám našich brněnských barů, Monice Čeňkové ze 4pokojů a Dominice Hrubé ze Super Panda Circusu. Monika obsadila druhé a Dominika páté místo. Vítězem se stal pražský barista Ondřej Hurtík, který si tak užije mezinárodní finále v Budapešti.
Monika Čeňková
Drink: DIY Coffee Tree
Filtrovaná káva, whiskey Green Spot infuzovaná kávovými listy, čaj z květů kávovníku, likér Drambuie infuzovaný květovým pylem, čerstvá kávová třešeň.
Nejdříve samé listy, potom květy, nakonec i plody. Kávovník a geneze jeho vegetačního cyklu se staly inspirací nadějné brněnské barmance, která miluje práci s filtrovanou výběrovou kávou.
DYI Coffee Tree se podle zákulisních informací komisi zamlouval nejvíce ze všech prezentovaných drinků, o prvenství však Monika přišla přetažením časového limitu o devět sekund. „Chtěla jsem ještě uklidit plato z porotcovského stolu, a to už znamenalo přesčas. Alespoň jsem si od loňska polepšila o jednu příčku,“ vzala barmanka výsledek s nadhledem.
Na počátku jejího nejnovějšího mixologického výtvoru bylo setkání s čajem z kávovníkových listů značky Wize Monkey, který si objednala až z Kanady. „Je to projekt party vysokoškoláků, jehož prostřednictvím chtějí podpořit výdělky farmářů mimo hlavní prodejní sezonu. Chuť výluhu je podobná klasickému zelenému čaji,“ vysvětluje.
Kávovou třešeň Monika sehnala od kamarádky, která kávovník pěstuje doma. Koktejl vyšperkovala přípravou throwingem a servisem do terária na sukulenty.
Dominika Hrubá
Drink: It’s Never Bitter Enough
Bittermix z vermutů Mancino infuzovaný muškátovým oříškem, kávovými zrny, kakaovými a tonkovými boby, filtrovaná káva, kávová soda (Clear Coffee sycené oxidem uhličitým)
Dominika byla před svou první soutěží značně nervózní a prý se o ni málem pokusil i hysterický pláč, nakonec se však natolik uklidnila, že časový limit překročila o více než půl minuty.
Potěšila ji slova porotců, kteří její prezentaci označili za nejzábavnější. „Myslím si, že současní barmani a baristé se v globálu berou příliš vážně. A já se nechci tvářit jako někdo, kdo zachraňuje svět. Jen se snažím míchat dobré drinky a připravovat pořádné kafe,“ přidává Dominika svůj pohled na věc.
Její It’s Never Bitter Enough je volným twistem na klasické Americano. Ambicí Dominiky bylo vytvořit hořkosladký long drink za použití moderních ingrediencí a kávy jako modifikátoru, nikoliv báze. „Chuťový profil použité kávy zahrnuje čokoládu, oříšky a trochu rozinek. Podle toho jsem vybrala suroviny k infuzi vermutu,“ dodává.
Na závěr ještě oceňuje složení porotcovského a organizačního týmu, v němž se objevili například majitel ostravské Modré myši Radim Hamrosi, šéf české asociace výběrové kávy Štěpán Neubauer nebo populární britský barista Gwilym Davies. „Máme štěstí, že v Česku působí lidé, kteří toho už ve světě kávy hodně dokázali.“
Autor: Michael Lapčík
Zdroj: www.nepijubrecky.cz
Snímky: Coffee in Good Spirits
Úvodní foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.