Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Víte, kolik litrů je 1 kg medu? Med od A do Z!

Víte, kolik litrů je 1 kg medu? Med od A do Z!

02. 06. 2017 - Med, toto přírodní sladidlo milují snad všechny děti a mnohým z nich to vydrží i do dospělosti.

Nejen, že to je veliká dobrota, ale vždycky nám všichni tloukli do hlavy, jak je zdravý. A je to pravda. Ceny medu ale poslední dobou rostou. Proč to tak je, jak konkrétně je med tělu prospěšný a další zajímavosti týkající se tohoto tekutého zlata si právě zde můžete přečíst. Stačí se jen pohodlně usadit a udělat si třeba čaj s medem…


Co se skrývá pod pojmem med?

Všichni jistě velice dobře víme, jak takový med vypadá, ale co všechno se vlastně nachází v této hnědé/světlé hmotě, to si asi nikdo z nás dost dobře představit nedokáže. Ano, musí se na něj sbírat pyl, ale jeho složení těžko někdo z nás bude znát.

Většina z nás dá medu přednost před jakýmkoli jiným sladidlem, a je to dobře. Nejen kvůli mnoha prospěšným látkám, které si za chvíli zmíníme, ale i kvůli šetření našeho metabolismu. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sladidel (např. řepný cukr) totiž obsahují jednoduché sacharidy, které je naše tělo schopné zpracovat mnohem snáz a rychleji.

03413-tekouci_med_z_lzice_StamgastaGurman.jpg


Složky medu

Kolik čeho med přesně obsahuje, se obecně nedá říct. Záleží nejen na druhu, ale i na včelstvu. Každý med má svou specifickou chuť podle toho, kde dané včely žijí a pokaždé namíchají novou kombinaci složek.

Chtěli li bychom ovšem složení zobecnit a zjednodušit, vypadalo by asi takto:

Glukosa – 22-41%

Fruktosa – 27-44%

Další cukry – 1-14%

Voda – 17%-23%

Další látky – <5%

O těch necelých 5% se dělí látky jako popel, pyly, ale i vitamíny (C, různé druhy vit. B), proteiny (bílkoviny), aminokyseliny (ty se podílí na tvorbě bílkovin), aromata, ale i hormony jako např. adrenalin, tělu prospěšné minerály i kyseliny.


Druhy medů

Určitě jste už zaregistrovaly, že všechny medy nevypadají stejně. Některé jsou světlejší, jiné tmavší, liší se hustotou, konzistencí i chutí. Dělit se dají dle různých kritérií, ale to základní je na květový a medovicový.


1.) Květový med (luční)

Bývá zpravidla světlejší a pyl na něj je sbírán na květech ovocných stromů, loukách, ale i na řepce. Hlavní dominantou tohoto druhu medu jsou aromatické látky, rostlinné hormony a éterické oleje. Takový med je velmi dobře stravitelný a vody obsahuje asi 18%.

2.) Medovicový med (lesní)

Je charakteristický tmavší barvou, což způsobuje pryskyřice stromů, ale i vůní, která je pro velké množství lidí mnohem lákavější než o něco sladší vůně medu lučního. Obsahuje víc minerálů a stopových prvků.

Získává se mnohem složitěji než luční med. Sběr probíhá přes prostředníka, např. mšice, které v době rozmnožování potřebují hodně bílkovin, a tak filtrují mízu rostlin, ze které si vezmou látky, které potřebují a „odpad“ v podobě medovice vystřikují ven. Tento produkt je pak sesbíráván včelami nebo mravenci (ti však med nevyrábějí).


Pastovaný med

Krystalizace je normální, přirozená vlastnost medu. Když tento proces proběhne řízeně, vzniká med pastovaný. Ten má tuhou, krémovou konzistenci a jemnější chuť. Jeho veliká výhod tkví v tom, že se s ním velmi dobře manipuluje, jelikož neukapává ani nestéká.

Pastovaný med si můžete připravit i doma, ale je to proces docela náročný a spočívá v tom, že si pořídíte klasický tekutý med a několik dní ho musíte každou chvíli míchat.


Pozor na pampeliškový „med“

Pro ty, co o něm ještě nikdy neslyšeli, vysvětlím krátce, o co jde. Tento „med“ nevyrábějí včely, ale lidé, kteří na medu chtějí ušetřit a osladit si život něčím, co pěkně voní. Nasbírají si květy pampelišek, zasypou je klasickým cukrem a povaří. A tady vzniká rozdíl mezi tímto sladidlem a skutečným medem. Nejen, že se skládá ze sacharidů složitých, ale tepelnou úpravou se zničí všechny látky, které jsou v medu tak ceněné.

03413-mnoho_medu_ve_sklenicich_StamgastaGurman.jpg

Způsoby získávání medu

PLÁSTEČKOVÝ – tato metoda je stoprocentně nejšetrnější a med takto získaný je nejkvalitnější, jaký lze vůbec dostat. Bohužel jej nekoupíte jen tak v supermarketu. Jde totiž o to, že dostanete uzavřený plást, který si až doma otevřete (včelař vám poradí jak), zavěsíte a necháte med vykapávat. Je to zdlouhavý proces, ale stojí to za to.
KAPANÝ – je v podstatě tentýž jako plástečkový, jen s tím rozdílem, že jej koupíte už hotový ve sklenici. Je ovšem velice drahý, protože to trvá velmi dlouho a zdaleka se takto nezíská veškerý med v plástech uložený. Pokud jej ale chcete využít k léčbě, je právě tento naprosto ideální, jelikož si zachoval nejvíc účinných látek.
STÁČENÝ – to už je náš starý známý, jenž se dá koupit už ledaskde. Dnes je toto bezesporu nejpoužívanější metoda sběru medu a přišla s vynálezem medometu, což je taková centrifuga, která pracuje na principu odstředivé síly. I tento med je velmi kvalitní, ale už přišel o část prospěšných látek.
LISOVANÝ  – lisování bylo předchůdcem stáčení, co se týče četnosti používání. Je ovšem mnohem méně šetrné. Med se vytlačuje z plástů zastudena, což ovšem způsobuje zánik velkého množství těch „zdravých“ látek. Dnes už se med ale téměř nelisuje.
TEKUTÝ – ten se vyplatí včelařům, protože je takto možno získat veškerý med. Ovšem na úkor ztráty cenných látek. Tento med se totiž lisuje a zahřívá a právě teplota je důvodem snížení kvality.

Léčivé účinky medu

Každý z nás asi dostával od maminky čaj s medem, když byl nemocný a dostal k tomu poučení, jak je med zdravý. To věděli už ve starověku, a tak je dnes medu jako léku kolem 2 700 let. K čemu všemu je ale konkrétně dobrý?


Vnitřní užití

nemoci oběhové soustavy – pomáhá rozšiřovat cévy, snížit krevní tlak atp.
nemoci trávícího traktu – působí blahodárně na žaludek, střeva a játra, tlumí pálení žáhy
nemoci vylučovací soustavy – má dobrý vliv na močové cesty i měchýř
nemoci plic – jako je černý kašel nebo tuberkulóza
otrava – při ní většinou dochází k rychlým ztrátám cukrů v krvi, které se medem bleskově doplní
chřipka a nachlazení
nervové vyčerpání
nespavost – proto se malým dětem dává teplé mléko s medem, když nechtějí usnout (ovšem na tu teplotu pozor)

Obklady

Má protizánětlivé účinky a urychluje hojení, proto se používá:

na rány a popáleniny
po transplantaci kůže

Na všechny tyto problémy med působí i preventivně. Za tímto účelem se doporučuje dát si jednu polévkovou lžíci každý den půl hodiny před snídaní. Pokud nedokážete sníst celou lžíci samotnou, můžete jej rozpustit ve vodě nebo čaji, ale nesmí být příliš teplý.


Skladování

To, že si zakoupíte kvalitní med ještě neznamená, že vám kvalitní vydrží, než ho spotřebujete. Důležité je ho umět uskladnit, abyste předešli ztrátě účinných látek. To, že vám med začne krystalizovat, je naprosto v pořádku, není to na závadu, naopak to dokazuje jeho kvalitu.
Stačí dodržet těchto několik pravidel:

SUCHO – jakmile by se k němu dostala voda, při určité koncentraci by med začal kvasit.
TEMNO – hlavně se vyvarujte přímému slunečnímu svitu.
CHLAD – medu nevadí, ani když se to přežene. Když med zamrzne, nic se nestane, jen se v něm zpomalí všechny procesy.

Kde koupit ten kvalitní?

Nejlepší je vyhledat přímo nějakého včelaře nebo specializovanou prodejnu, která mnohdy nenabízí jen med, ale i výrobky z něj či včelího vosku. V supermarketu je med sice nejdostupnější, ale o kvalitě se většinou příliš hovořit nedá. Na internetu lze najít spousty stránek různých včelařů, kteří mají i své e-shopy. Jestliže ale hledáte včelaře ve svém okolí, existuje web, na kterém je drtivá většina evidovaná a můžete si vyhledat toho vám nejbližšího.

03413-vcely_StamgastaGurman.jpg

Včely a jejich zákony

Včelí společenství je velmi složitý systém, a kdybychom chtěli skutečně důkladně proniknout do života včel, bylo by to na dlouho. Představíme si je tedy alespoň zběžně:

Mají jasně danou hierarchii, kde vládne silný matriarchát. Velí mu královna, která jediná klade vajíčka. Poté jsou včely dělnice a samci
Královna téměř nikdy neopouští úl a neumí se sama najíst, dělnice ji musí krmit.
Jestliže se narodí nová královna, stará se se svým včelstvem buď „vystěhuje“, nebo se utká s tou novou v boji na život a na smrt.
Jediným smyslem života trubců je oplodnit vajíčka. Když to udělají, nejsou již potřeba a do zimy všichni zemřou. To totiž přichází nedostatek potravy, a tak je dělnice vyhazují z úlů a nedají jim najíst. Trubci se totiž také neumí živit sami.
Každá včelka má přesně daný svůj úkol, jako to známe např. od mravenců. Není se čemu divit, včely jsou příbuzné vos a vosy jsou příbuzné mravenců.
Na rozdíl od vos mají včely na konci žihadla háčky, což způsobuje, že může bodnout jen jednou. Háčky se zachytí do oběti, a když se včela pokusí ulétnout, utrhne se jí zadeček a umírá.
Z oplozených vajíček se rodí dělnice (krmené medem) nebo královna (krmená mateří kašičkou), z neoplozených trubci.

Zajímavá čísla

Ročně včelstvo spotřebuje asi 30 kg pylu, tzn. včely musí dohromady za rok navštívit 37 500000 květů.
Každá včela zvládne přinést z 1 letu 16 mg
1 kg medu je asi 0,7 litru.
Průměrná roční spotřeba včelstva je 75 kg ročně, včelař odebere asi 35 kg.
Na roční produkci medu je třeba 5 737 704 918 letů.

 

Zdroj: www.vseopeceni.cz
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz