12. 06. 2017 - OSTRAVA - Největší přehlídka dobrého jídla a pití na Severní Moravě, Garden Food Festival, se konala o víkendu v Dolní oblasti Vítkovice. Na pódiu se představili špičkoví šéfkuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem a michelinským Radkem Kašpárkem.
O víkendu 10. a 11. června se v ostravské Dolní oblasti Vítkovice uskutečnil Garden Food Festival. Sobotní počasí akci bohužel příliš nepřálo. Od rána pršelo, což se projevilo na návštěvnosti, ale kdo přišel, nelitoval. Na pódiu se představil mimo jiné gastronomický mág, ostravský rodák a michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, který představil své slavné menu. „Musím říct, že mě akce mile překvapila prostředím i atmosférou. Je škoda, že nevyšlo počasí, ale lidí i přesto přišlo dost,“ chválil po vystoupení Radek Kašpárek. Lidé mohli obdivovat také kuchařské umění obhájce titulu Zlatý kuchař Jana Punčocháře, foodblogerky Kamu nebo cukrářky Ivety Fabešové.
Obr. Zdeněk Pohlreich
Neděle přinesla čítankové počasí a areál festivalu se brzy zaplnil lidmi. Přilákal je i Zdeněk Pohlreich, který měl dokonce tři vystoupení a v mezidobí se ochotně fotografoval se svými fanoušky. „Tohle, pro gastronomii překvapivé industriální prostředí, mě fakt baví. Je moc dobře, že se takové areály využívají i po ukončení provozu. V poslední době jsem absolvoval hodně festivalů a můžu říct, že nejlepší atmosféra je právě tady v Ostravě,“ byl spokojený Zdeněk Pohlreich. Na pódiu ho vystřídala herečka Markéta Hrubešová nebo například olomoucký šéfkuchař Jaroslav Klár. Ten svedl před lidmi kuchařský souboj s privátním kuchařem Radimem Svačinou, který zastupoval Ostravu. Oba dostali stejné suroviny a museli z nich uvařit jedno jídlo. Odborná porota ve složení Zdeněk Pohlreich, Markéta Hrubešová a zástupce generálního partnera Svatopluk Cafourek nakonec vyhodnotila jako vítěze domácího Radima Svačinu.
Obr. Radim Svačina
Návštěvníci během dvou dnů ochutnali degustační menu od 60 restaurací. Navíc si mohlizakoupit výrobky třiceti regionálních výrobců. „Největší úspěch asi měly hamburgery na nejrůznější způsoby. U stánků s nimi se tvořily fronty. Lidé ochutnávali delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. Například náš tradiční host Jan Punčochář letos přivezl sladkou kuchyni a nabízel mimo jiné jahodovou zmrzlinu připravovanou na mrazícím stole,“ popsal pořadatel Pavel Vysloužil. Pokračoval, že na Garden Food Festivalu také proběhla anketa o nejlepší restauraci. „Překvapivě také zde zvítězil olomoucký Lobster, který mívá úspěch na domovské půdě. Druhý byl Stračena Pub a třetí beskydská Opálená. Oceňovali jsme však nejen restaurace, ale i návštěvníky, kteří dostali od našich partnerů Whirlpool a Fire Jack hodnotné ceny,“ pokračoval Pavel Vysloužil.
Obr. Radek Kašpárek
Návštěvnost byla podle prvního odhadu uspokojivá. „Během obou dní nás navštívilo přibližně jedenáct tisíc lidí včetně dětí. Na tomto počtu se sice negativně promítlo sobotní počasí, v neděli se to ale vyrovnalo, takže jsme docela spokojeni,“ zhodnotil Pavel Vysloužil.
Festival měl také charitativní rozměr. Pořadatelé spolupracovali s Armádou spásy, které na závěr víkendu nabídli přebytečné potraviny a pokrmy. „Nechceme jídlem plýtvat, proto jsme rádi, že od nás přijali náš dar a zpestřili tak jídelníček lidem bez domova. Těm restauracím, které přispěly, za to patří velký dík,“ doplnil Pavel Vysloužil.
Zdroj: Pavla Mročková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.