19. 06. 2017 - Dvojnásobek medailí ve srovnání s loňským rokem si přivážejí moravští vinaři z mezinárodní soutěže vín Sélections Mondiales des Vins 2017 pořádané v Kanadě.
Nejvyšší ocenění velkou zlatou medaili si z Québecu veze Oldřich Drápal za „Bobulky od kapličky“. Kromě velké zlaté naši vinaři získali dalších 11 zlatých a 2 stříbrné medaile.
Nejvyšší ocenění z moravských zástupců si vysloužilo slámové víno „Bobulky od kapličky“ cuvée odrůd Tramín červený a Ryzlink vlašský ročníku 2015.
„Kanada je velmocí sladkých (ledových) vín a o to větší byla pro nás výzva uspět s naším přírodně sladkým vínem. Toto vynikající ocenění našich vín je důkazem, že moravská vína se nemusí bát jít do světa,“ komentoval svůj úspěch vinař Oldřich Drápal a k velkou zlatou medailí oceněnému vínu dodal: „Zajímavostí 'Bobulek od kapličky' je mimo jiné to, že šlo o poslední sklizeň na této vinici, poté byl vinohrad vyklučen a nyní je již na tomto místě nová mladá vinice.“
Spolupořadatelem a hlavním sponzorem soutěže je alkoholový monopol provincie Québec SAQ, který v minulých letech umožnil vínům s Velkou zlatou medailí přímý vstup do sítě svých 2400 obchodů. Oldřich Drápal tak má šanci být prvním moravským vinařem přítomným oficiálně na kanadském trhu.
„Organizace Selection Mondial des Vins Canada je na špičkové úrovni a je to nejprestižnější soutěž vín na severoamerickém kontinentu. O to více těší skvělý úspěch našich vín. Z 34 moravských vín získalo medaili 14, z toho jednu z 12 nejprestižnějších cen – Velkou zlatou medaili,“ komentoval velmi vydařenou prezentaci moravského vinařství v Kanadě Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra a přímý účastník letošního hodnocení.
Soutěž Sélections Mondiales des Vins hodnotící světová vína již od roku 1983 je světově uznávanou soutěží, nad kterou drží patronát OIV – Mezinárodní organizace pro révu a víno. V soutěži se každoročně utká kolem 2000 vín z celého světa, jež hodnotí převážně enologové.
Zdroj: Daniel Kříž, Omnimedia s.r.o.
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.