28. 06. 2017 - Dnes se podíváme na zoubek dalšímu oblíbenému druhu sushi rolek: uramaki.
Je to vlastně maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy sushi uramaki patří tzv. California Roll, která obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýži obalenou v sezamu.
Tento americký druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda… Fantazii se meze zkrátka nekladou!
Ingredience:
500 g sushi rýže
5 archů řasy nori
10 lžiček kaviáru tobiko
okurka
paprika (2 barvy)
wasabi
nakládaný zázvor
sójová omáčka
bambusová rohožka Makisu na rolování
Postup:
1. Očistěte papriku a nakrájejte ji na tenké hranoly.
2. Rozpulte okurku a vyjměte z ní vodnatý střed. Poté ji nakrájejte na podobné hranoly jako papriku.
3. Řasu nori rozkrojte na polovinu (pokud máte řasy ve tvaru čtverce) a položte lesklou stranou na rohožku. Navlhčete si ruce.
4. Naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy tak, aby zůstala kyprá.
5. Lžičkou po celé ploše rozprostřete kaviár.
6. Otočte tak, aby byla řasa nahoře a rýže s kaviárem dole. Na řasu natřete proužek wasabi.
7. Do středu naskládejte okurku, papriky nakrájené na tenké proužky a zarolujte.
8. Krájejte ostrým nožem na osm stejných kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.
Tip: Bambusovou podložku můžete obalit do potravinové fólie, aby se vám s ní lépe pracovalo. Ideální jsou 3 vrstvy.
Zajímavost: Tobiko je kaviár z létajících ryb.
Zdroj: www.milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.