Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zamířili za zkušenostmi na Dolnorakouskou zemskou výstavu do Pöggstallu

Zamířili za zkušenostmi na Dolnorakouskou zemskou výstavu do Pöggstallu

03. 07. 2017 - ZNOJMO - Dobré vztahy v rámci regionu a spolupráce na přeshraniční úrovni, i o tom byla společná návštěva delegace Znojmo – Retz, kterou vedli místostarosta Znojma Jan Blaha a starosta Retzu Helmut Koch.

Společně zavítali do Pögstallu - dějiště letošní Dolnorakouské zemské výstavy 2017.

Ta je pro Čechy pravděpodobně stále neznámou záležitostí. Naopak v Rakousku se jedná o tradiční model spolupráce obcí a měst a prestižní záležitost.

Návštěvnost se pohybuje mezi 350 – 500 000 návštěvníky a není proto divu, že o možné spolupořádání má zájem město Retz ve spolupráci se Znojmem. Díky finanční podpoře, získané v rámci pořádání výstavy, se podařilo městu Pöggstall opravit zámek, vytvořit v něm expozici pod názvem Alles was Recht ist (v českém překladu Co všechno je právem) a hlavně se vytvořilo místo setkávání lidí celého regionu. V areálu mohou obyvatelé i turisté navštívit kavárnu, obchůdek nabízející místní typické produkty a také získají tipy na celodenní výlety.

Jedním z cílů Dolnorakouských zemských výstav je vytvořit komplexní síť spolupráce napříč regionem. Vyzdvihují se dlouho fungující podniky jako je destilérka Whisky v Roggenreithu, ale podporují se i začínající malí podnikatelé jako Kraüterhof Hochreiter, firma nabízející kosmetické produkty z vlastních bylin. Všude, kam se turista vydá, najde tipy i na další výlety. Může tak z ochutnávky whisky putovat dál, třeba na přehlídku gastronomie do Armschlagu, makové vesničky, kde se vše točí kolem máku. Vzkaz je jasný – zůstaňte u nás ne den, ale týden, k vidění je toho dost. Získání pořadatelství Dolnorakouské výstavy by byl dalším stupněm v přeshraniční spolupráci, která již ve Znojmě probíhá na úrovni partnerství s městy z Rakouska, Itálie, Slovenska a Polska.

O zkušenosti a praktické rady, které mohou být důležité při plánovaní společné kandidatury Retzu a Znojma na pořádání Dolnorakouské zemské výstavy 2021, se podělila starostka města Pöggstall Margit Strasshofer a starosta Retzu Helmut Koch.


Zdroj: Ľuba Peterková, Znojemské LISTY
Foto: Archiv ZL

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz