06. 07. 2017 - Nejlepší výčepní z jižních Čech a okolí se setkali v plzeňském pivovaru, aby ukázali, kdo z nich má na postup do letošního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.
Z 25 soutěžících vybrala odborná porota tři nejšikovnější v čele s Marií Černou. Ta se stala absolutní vítězkou „jihočeského“ kola a společně s dalšími postupujícími zabojuje o vítězství v celonárodním finále 16. a 17. srpna v Plzni. Tam se vítězové všech regionálních kol utkají v dovednostech řemesla výčepního a ve znalostech historie a výroby světoznámého ležáku.
Výsledky regionálního kola 12. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender dokazují, že povolání výčepního není jen doménou mužů. Ze všech soutěžících porotu nejvíce o svých schopnostech načepovat poctivé pivo přesvědčila Marie Černá z českobudějovické Plzeňky U Zelené Ratolesti. Prokázala, že zvládá nejen veškeré technologické znalosti týkající se čepování a servírování piva, ale oplývá i tolik potřebným charismatem, který nesmí chybět žádnému výčepnímu. Společně s Marií Černou do národního finále postupuje stříbrný Tom Gelnar z Hostince Depo v Českém Krumlově a třetí příčka patří Jiřině Podroužkové z táborské Kozlovny u Františka.
„Chtěla jsem navázat na úspěch mého kolegy z Plzeňky, který se Master Bartendera zúčastnil v minulosti a zvýšit prestiž naší hospody,“ popisuje svou motivaci k přihlášení do soutěže vítězka a dodává, že se pečlivě připravovala. „Teoretické znalosti jsem si opakovala průběžně od chvíle, kdy jsem dostala materiály, a praktickou zkoušku mám každý den v práci.“
Postupující do plzeňského finále:
Marie Černá – Plzeňka U Zelené Ratolesti, České Budějovice
Tom Gelnar – Hostinec Depo, Český Krumlov
Jiřina Podroužková – Kozlovna U Františka, Tábor
Celonárodní finále soutěže se uskuteční ve dnech 16. a 17. srpna v Plzni. Václav Berka, obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, prozrazuje, co získá vítěz, tedy nejlepší výčepní plzeňského ležáku. „Tím největším oceněním pro nového Mastera Bartendera je samozřejmě prestiž, kterou vítězství přinese jemu a “jeho“ restauraci. Jako symbol toho, že hosté u něj dostanou ten nejlepší pivní servis od skutečného profesionála a plzeňské pivo ve špičkové kvalitě, dostane vítěz památeční trofej. Tradičně také ty nejlepší čeká cesta po evropských provozovnách, které čepují Pilsner Urquell, první zlaté pivo na světě, které dalo jméno celé jedné pivní kategorii – pils.“
Zdroj: Vladimír Jurina, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.