Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Znáte rozdíl mezi džemem a ovocnou pomazánkou?

Znáte rozdíl mezi džemem a ovocnou pomazánkou?

06. 07. 2017 - Nejoblíbenější džemy v ČR jsou z jahod a meruněk.

„Nejoblíbenější džemy v České republice jsou z jahod, a na druhém místě z meruněk, pak následují borůvky, višně a maliny,“ komentuje chuťové preference tuzemských spotřebitelů Zlata Ulrichová, marketingová ředitelka Penny Marketu. V poslední době podle ní roste zájem také o marmelády z citrusového ovoce, které si Češi oblíbili při svých cestách do zahraničí.

Tuzemští spotřebitelé se stále více přiklánějí ke kvalitním džemům kategorie „výběrový“ nebo „extra“ džem. Ten musí podle současné legislativy obsahovat minimálně 45 g ovoce na 100 g výrobku. Například Penny Market nabízí džemy kategorie Extra pod privátní značkou Purissima v pěti variantách. Všechny obsahují 50 g ovoce na 100 g výrobku.

Džem běžné kategorie pak musí obsahovat nejméně 35 g ovoce na 100 g výrobku. Nejnižší obsah ovoce obvykle mívají takzvané ovocné pomazánky, pro které česká legislativa nestanovuje žádné parametry ohledně ovocného podílu.

03486-477foto_merunkovy_dzem.jpg

Inspiraci a recepty nejen pro vlastní výrobu domácích džemů mohou zájemci najít v kuchařce PENNY Zázraky ve sklenici, která je v prodeji již od 29 Kč, a také na www.pennysklenice.cz, kde jsou k dispozici nejen vybrané recepty na džemy, ale i další dobroty k vyzkoušení.

Minimální podíly ovoce upřesňuje Vyhláška č. 157 / 2003 Sb., u některých typů ovoce, například u černého a červeného rybízu nebo rakytníku, může být podíl i nižší.

Oblíbený výraz marmeláda často Češi zaměňují s džemy. Marmeláda se však vyrábí z citrusového ovoce a v tuzemských obchodech na ni nenarazíte tak často.



Zdroj: Jan Kroča, BrainZone Promotion, s.r.o.
Redakčně kráceno

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz