07. 07. 2017 - Gunkan (česky „lodička“) patří mezi větší druhy sushi.
Přibližně 25 gramová rýžová rolka je potřená troškou wasabi a obalená v sušené mořské řase široké asi 2,5 cm. Prostor mezi krajem řasy a rýží se vyplní kaviárem z lososa nebo z létajících ryb (tobiko). Dobrá zpráva: je snadnější na přípravu než klasické sushi, protože si při něm vystačíte s vlastníma rukama.
Příprava gunkan sushi
Ingredience:
sushi rýže
ochucený ocet na sushi rýži
mořská řasa nori
wasabi
tobiko
podložka na sushi
Postup:
Uvařte sushi rýži, ideálně v rýžovaru, a smíchejte ji s ochuceným octem na sushi.
Z nori řasy vystřihněte nůžkami asi 4 cm úzký pruh. Lehce ho potřete wasabi pastou.
Namočte si ruce do studené vody a opakujte dle potřeby.
Z připravené sushi rýže vytvořte kuličku zhruba o velikosti pingpongového míčku, a pečlivě ji srovnejte na střed ustřižené řasy. Je to základ budoucího gunkan sushi. Pruh řasy s přilepenou koulí sushi rýže postavte kolmo na podložku.
Nyní jemně, ale pevně obalte kuličku rýže pruhem řasy nori. Opravdu dobře tvar budoucí lodičky uzavřete, využijte přitom přirozené lepivosti sushi rýže s octem. Můžete vytvarovat kruh nebo (častěji) podlouhlý tvar lodičky.
Naberte si lžíci tobika a vyplňte jím zbývající prostor mezi rýží a řasou nori a dejte ho navrch susho. Hotovo!
RADA ŠÉFKUCHAŘE: Pro úspěch gunkan sushi je klíčové, aby se vám sushi rýže při tvarování do lodičky nerozpadávala. Je třeba z rýže vymačkat co nejvíce vody a vytvořit tak kompaktní ruličku.
TIP: S kaviárem jako hlavní přísadou gunkan sushi si můžete pohrát. Nejčastěji se používá tobiko (kaviár z létajících ryb, který je lehce slaný s kouřovým nádechem a při skousnutí cítíte malé křupnutí), ale chutný je i kaviár z lososa, sledě nebo korušky.
Zdroj: www.milujusushi.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.