Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Čokoláda – hříšný balzám na duši

Čokoláda – hříšný balzám na duši

11. 07. 2017 - Patříte mezi nadšené a věrné milovníky čokolády? Ale míváte výčitky svědomí pokaždé, když zhřešíte?

Máme pro vás skvělou zprávu, která potěší nás všechny. Vědci prokázali, že čokoláda prospívá nejen našemu tělu, ale především duši a dobré náladě. Skvělým bonusem je také zjištění, že hříšná pochutina nám zlepšuje život a samotný prožitek.

Kdysi se čokoláda vyvažovala zlatem a ještě počátkem 20. století se dokonce prodávala v lékárnách jako lék. Zacházejte s ní proto jako se vzácností, kterou je třeba dávkovat po troškách. Jen tak si ji opravdu vychutnáte.


Vychutnávejte kvalitně

Při nákupu čokolády se dívejte hlavně na obsah kakaa. Pravá čokoláda se vyrábí z čokoládových bobů, kakaového másla a cukru. Tolerovat můžete ještě přidaný sójový lecitin a sušené mléko. Bohužel většina dostupných čokolád obsahuje ještě rostlinný tuk a další složky, které jsou podstatně levnější, ale co hůř, kvalitu čokolády výrazně poškozují.

Důležitou vlastností, i když ne tou nejdůležitější, je také obsah kakaové sušiny. Díky většímu obsahu této jedinečné suroviny, můžete svému tělu dopřát i její blahodárné účinky. Obsahuje flavoniody, které působí jako antioxidanty. V čokoládě jsou i důležité minerály – fluor, draslík a hořčík. Čím vyšší je u čokolády podíl kakaové sušiny, tím méně obsahuje cukru.


Hořká nebo mléčná slast?

Většina lidí si myslí, že kvalitní čokoláda je pouze ta hořká. Opak je pravdou, výborná může být i čokoláda mléčná nebo dokonce bílá čokoláda.

Hořká čokoláda by měla obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny. Ale ty opravdu kvalitní mají minimálně 50 % kakaa. Úplně ideální podíl se pohybuje okolo 70 % kakaa. Ovšem záleží i na vašich preferencích.

Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě musí být nejméně 25 %. Ovšem ty opravdu lahodné a extra chuťově bohaté mají podíl kakaa přes 30 %.

Bílá čokoláda na rozdíl od mléčné a hořké neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo, kterého musí obsahovat nejméně 20 %. Přidává se pak ještě cukr a mléko, kterého by mělo být zhruba 14 %.

03494-490b.jpg


Čokoláda v hávu domácích pralinek

Krásné čokoládové pralinky, jaké vídáte v luxusních prodejnách belgických pralinek, už nemusí být jen nedostupným snem.  S trochou trpělivosti a několika cukrářskými pomůckami si je zvládnete připravit v pohodlí domova sami a za zlomek ceny.

Fantazii se meze nekladou, pralinky můžete udělat s příchutí čehokoliv. Ale základem je opravdu kvalitní čokoláda. Na pralinkách a lanýžích nešetřete, to je raději nedělejte vůbec. Čím lepší ingredience, tím lépe budou chutnat. Dále budete potřebovat slazené kondenzované mléko, oříšky a formu na pralinky.  Ta nejvhodnější je silikonová, aby se vám pralinky jednoduše vyklápěly. S těmi od Cake Boss vypadnou doslova sami.  Vybírat můžete z různých tvarů, například forma na pralinky se srdci, nebo klasické čtvercové  či formy kulaté.

Tak s chutí do (ne)pečení!



Zdroj: www.vseopeceni.cz
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz