Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Co s přílišnou úrodou ovoce a zeleniny?

Co s přílišnou úrodou ovoce a zeleniny?

13. 07. 2017 - Bohatá sklizeň je pro všechny zahrádkáře odměnou za jejich práci a celoroční péči. Právě léto je časem, kdy dozrává řada druhů ovoce a zeleniny a pokud patříte mezi šikovné pěstitele, musíte řešit, jak s velkou úrodou naložit.

Není-li ve vašich silách všechno ihned zkonzumovat, zpracujte a uchovejte plody tak, aby zůstaly co nejdéle zdravé a navíc vám poskytly ještě užitek.

V létě dozrává celá řada plodů. Z ovoce jsou to například jahody, broskve, hrušky, jablka, meruňky, švestky či třešně, ze zeleniny pak cukety, kedlubny, mrkve, zelí, okurky či květák. Dobrou cestou, jak z jednotlivých plodů těžit, aniž by se zkazily, je zpracovat je – zmrazit či zavařit. Tak můžete jejich příznivých účinků a chuti užívat po celý rok.

Vhodným pomocníkem do kuchyně pro rychlé zpracování zeleniny i ovoce může být kráječ Tefal Fresh Express+ MB756G31. Jde o přístroj s pěti kuželovitými nástavci, s jejichž pomocí snadno a rychle nakrájíte požadovanou potravinu najemno či nahrubo, na plátky, na vroubky či je nastrouháte. Má širokou plnicí trubici, takže potraviny nemusíte předem krájet. Zaujme i kompaktním designem a praktickým uložením integrovaného příslušenství. Díky nádhernému rubínově červenému povrchu bude navíc na kuchyňské lince vypadat skvěle. Běžná maloobchodní cena je 2 199 korun.

03498-494TEFAL_Frash_Express+_MB756G31_(1).jpg

Máte-li jednotlivé plody pokrájené či nastrouhané, pak už záleží na vás, jak s nimi dále naložíte. Rychlé zpracování zeleniny určitě oceníte při přípravě čerstvých salátů. Universální kráječ ušetří nejen váš čas, ale i výsledek bude více lahodit oku i chuti. Snadno vytvoříte krájený míchaný zeleninový salát, najemno strouhaný mrkvový či okurkový salát nebo jednoduše zhotovíte obloženou mísu pro návštěvu. Pohoštění pro více hostů pak nebude pouze rychlé a estetické, navíc i zdravé. Pokud zeleninu nezpracujete ihned, můžete ji rovnou zamrazit a následně je využívat podle libosti při vaření.

Osvědčeným způsobem jak zpracovat zralé ovoce, je jej využít do nejrůznějších marmelád a džemů. Možná vás překvapí multifunkční pekárna Tefal PF 611838 Bread of the World s celkem 19 automatickými programy. Domácí pekárny, které vyprodukují pouze chléb, už jsou minulostí. Mimo sladkého a slaného pečiva, do kterého taktéž můžete využít různé směsi bylinek, ořechů nebo zeleniny vám tento pomocník usnadní i přípravu džemů, na které má dokonce automatický program. Vychutnáte si tak vlastní voňavý chleba s vlastním džemem z jahod, meruněk nebo ostružin, a to vše z jednoho stroje. Běžná maloobchodní cena je 5 899 korun.

03498-495_pekarna_TEFAL_Bread_of_the_World_PF_611838_lfst2.jpg

Ovoce dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobnější kousky nebo ho rozmixujeme. Vložíme do formy na pečení s cukrem a případnými dalšími ingrediencemi podle chuti. Zapneme na program džem. Po skončení programu formu vyjmeme a marmeládu plníme do připravených skleniček. Poté dobře uzavřeme a necháme zchladnout.

Pokud se rozhodnete pro domácí zavařování ovoce, stávají se pro vás nezbytností sklenice s víčkem a rovněž hrnec, v němž budeme sklenice zavařovat. Existují speciální zavařovací hrnce, ale zavařovat můžete i v klasickém tlakovém hrnci. Do hrnce vložíte druhé dno, nalijete vodu do výšky 2,5 cm, naskládáte sklenice, uzavřete pokličkou a necháte nezakrytý tlakový ventil. Následně zahříváte na mírném ohni do doby, než bude z ventilu vystupovat pára. Posléze na ventil nasadíte uzávěr a zavařujeme tři až pět minut. Poté hrnec odstavíme, necháme jej zchladnout, opustíme zbývající páru a otevřeme. Sklenice vyjmeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Dobrou volbou je Tefal Clipso Minut Perfect P4620733 s obsahem 6 nebo 7,5 litrů, jehož součástí je i parní košík, který využijete při zavařování jako druhé dno. Hrnec se snadno otevírá jednou rukou a je bezpečný díky pěti pojistným funkcím. Je vyroben z nerezové oceli a dá se s ním vařit na všech vařičích, včetně indukce, takže dokáže vyhovět veškerým vašim potřebám! Běžná maloobchodní cena je od 3 699 korun.

Pokud chcete získat z plodin co nejvíce vitamínů a minerálů, zvolte pomalé odšťavňování. Pravidelná konzumace ovocných a zeleninových koncentrátů posiluje imunitní systém, detoxikuje váš organismus a dodává potřebnou energii vašemu tělu.

03498-496_odstavnovacTEFAL_Infiny_Press_Revolution_ZC500H38_product4.jpg


Tefal Infiny Press Revolution ZC500H38 vyvíjí konstantní a přesto velice jemný tlak k vymačkání šťávy z každé vložené suroviny. Dokáže tak extrahovat až o 35 % více šťávy, o 30 % více vitamínu C a o 75 % více antioxidantů. Můžete zkoušet různé kombinace ingrediencí přesně podle svých preferencí. Netradiční jsou ovocné drinky v kombinaci s oblíbenou zeleninou. Fantazii se meze nekladou, proto se nebojte zkoušet i čerstvě nasbírané byliny. Oblíbený tip je také příprava tomatové šťávy buď k přímé konzumaci, nebo pro zpracování kečupu, což za vás vyřeší dilema, co s nadbytkem zralých rajčat z vlastní zahrádky. Běžná maloobchodní cena je 7 599 korun.



Zdroj: Mgr. Martin Šemík, Allmedia4U s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz