Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Druhy sushi: Chirashi neboli sushi salát

Druhy sushi: Chirashi neboli sushi salát

14. 07. 2017 - Milujeme všechny druhy sushi. Vlastně všechny si můžete snadno připravit doma, ale jeden z nich je opravdu jednoduchý na přípravu a přitom se můžete doslova vyřádit, pokud jde o použité ingredience.

Chirashi nebo také chirashizushi znamená „rozptýlené“, a je to v podstatě velká miska rýže smíchané s rybami, zeleninou a dalšími surovinami dle vlastního výběru. Je to vynikající „salátové“ jídlo, které je syté a univerzální. Můžete do něj dát cokoli, co máte rádi, a pokud jste vegani, je pro vás chirashi bez ryb a vaječné omelety tou správnou volbou.

Pokud máte chuť na ochucenou sushi rýži a ryby, ale nechce se vám připravovat maki, nigiri nebo jiný „klasický“ druh sushi, je chirashi skvělou volbou. Můžete ho udělat úplně prostě z dvou tří ingrediencí, ale klidně si s ním vyhrajte a dejte do něj vše, co máte rádi od ryb a mořských plodů přes tamago (vaječnou omeletu) nebo tobiko (kaviár z létajících ryb) až po všechny možné druhy zeleniny a ovoce.


Druhy sushi: chirashi a jak na ně


Ingredience:

Předem připravená, sushi octem ochucená a vychlazená sushi rýže. Jediný rozdíl oproti rýži na klasické sushi je ten, že do chirashi ji musíte víc ochutit octem. Na 2 šálky rýže použijte 1 šálek sushi octa.

Ryby a mořské plody. Používejte pouze čerstvé ryby a mořské plody nejvyšší kvality. Využijte vše, co můžete sehnat, nebojte se zkusit i české ryby, které seženete v chlazené formě prakticky po celý rok, nebo od března vyhlížejte čerstvé ryby na farmářských trzích.


Sezamová semínka světlá i tmavá.
Zelenina syrová nebo nakládaná (tsukemono): salátová okurka, mrkev, ředkev, marinované sójové boby nebo klíčky, lilek, pórek, žampióny, lotosový kořen, cibule, fazolové klíčky, bambusové výhonky.
Ovoce: ideálně avokádo nebo mango.
Vaječná omeleta (tamago).
Houby shiitake.
Tobiko (kaviár z létajících ryb) nebo kaviár z lososa nebo vaší oblíbené ryby.
Čerstvé bylinky. Například shiso.
Vařená křepelčí vejce.
Omáčky a dochucovadla. Sójová omáčka na sushi, pasta z wasabi, ponzu (citrusová omáčka nejčastěji smíchaná se sójovou).
Umeboši (japonská nakládaná švestka).
Mořské řasy nori.

Ingredience přizpůsobte tomu, jaké druhy sushi máte rádi. Jakmile máte uvařenou rýži ochucenou sushi octem a vychladlou, máte dvě možnosti. Můžete přidat trochu rýže do spodní poloviny široké a mělké misky a uspořádat chirashi ingredience úhledně na okraj misky, jako to dělají v restauraci, a promíchat je až před konzumací.

Druhou možností, která je rychlejší a tradičně domácí, je přidat všechny ingredience včetně rýže a dobře promíchat a teprve pak servírovat jednotlivé porce.

Podáváme se sójovou omáčkou (není nutné) a jíme hůlkami nebo lžící.

Zdroj: www.milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz