31. 07. 2017 - Oblíbený libanonský (ale připravují jej v různých variantách i v Řecku, Turecku, Iránu či Bosně), trošku sladší:-)), jak je u této kuchyně obvyklé, sýrový dezert s pistáciemi. Seznamte! K’nafeh.
Ingredience na K’nafeh:
500 ml mléka
500 ml smetany 31%
20g cukru krupice
20g kukuřičného škrobu – bio amylon
10ml pomerančové vody z květů nebo růžové vody – emessa.cz
500 g ricotty
450 g kadaif nudlí – seženete např.na toppotraviny.cz
125 g másla
250 ml sirupu (viz níže)
160 g nasekaných nesolených loupaných pistácií
Postup:
Na Vyrobte přepuštěné máslo. Smíchejte mléko, smetanu, cukr a škrob a zahřívejte dokud se cukr nerozpustí.
Když jde směs do varu, přidejte růžovou nebo pomerančovou vodu a svařte až se směs zahustí.
Sundejte z ohně a nechte vychladnout v míse se studenou vodou.
Předehřejte troubu na 175°C.
Kadaif nudle rozdrťe na zrnka o velikosti rýžového zrna. Jemnost záleží na vkusu, zvyku kuchaře.
Nudle prolijte přepuštěným máslem (zcezeným) a promíchejte ručně tak, aby nudličky byly rovnoměrně obalené máslem.
Polovinu nudlí rozprostřete na dno pečícího plechu, vystlaného papírem na pečení, a stlačte dlaní i na okraje. Rozprostřete směs a ricottu na nudle a setřeste. Na vrch ricotty dejte zbývající polovinu nudliček a mírně stlačte.
K’nafeh pečte do zlatova, cca 1 hodinu až 1 a ½ hodiny.
Mezitím si svařte sirup – cca 2 šálky
500 g cukru
250 ml vody
10 ml citrónové šťávy
10 ml růžové vody
Vše smíchejte a svařte na konzistenci sirupu.
Vyndejte upečený knafeh z trouby a ihned ho zalijte sirupem.
Na vrch nasypte podrcené pistácie.
Více ZDE.
Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.