2. 8. 2017 - Sdružení českých spotřebitelů, z. ú. (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. Důležitým nástrojem SČS k osvětě, a to nejenom spotřebitelů, ale i podnikatelských osob a jejich zaměstnanců z oblasti výroby a obchodu, je edice „Jak poznáme kvalitu?
Tato publikační činnost je prováděna v rámci priorit České technologické platformy pro potraviny a její pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel, jejíž činnost SČS koordinuje a řídí; činnost skupiny je prostřednictvím ČTPP podpořena finančně Ministerstvem zemědělství.
Publikace naší edice mají podporovat vnímání různých úrovní a stupňů kvality potravin včetně identifikace určujících kvalitativních ukazatelů při výběru potravin. Edice je každoročně rozšiřována o další komodity potravin. Jejími autory jsou vždy odborníci z daného oboru. Počet vydaných titulů už je ve třetí desítce.
Tuto tiskovou zprávu zveřejňuje SČS při příležitosti vydání nového titulu, který je věnován komoditě KÁVA.
Věříme, že zájemce se z publikace dozví mnoho zajímavého o této komoditě z hlediska historie, pěstování, technologie a postupech výroby a zejména, že poznatky spotřebiteli umožní zlepšit jeho orientaci v kvalitě této komodity na trhu, což může využít při rozhodování, výběru a nákupu potravin. Připomínáme, že součástí textu našich publikací v uvedené edici je vždy část zaměřená na různé mýty a fámy, které se čas od času objevují v médiích a které se snažíme uvést na pravou míru.
Z názvů kapitol: Jak se orientovat v kvalitě pražené kávy, Falšování kávy, Kávoviny, Způsoby přípravy kávy, atd.
Autorem textu je Ing. Lenka Brzoňová, absolventka VŠCHT; v průběhu svého profesního života působila v Balírnách obchodu p.ř., ve společnosti Douwe Egberts, či JDE a je přední odbornicí v oblasti kvality kávy a čaje u nás.
V edičním plánu v letošním roce jsou dále tituly zaměřené na sóju a sójové výrobky, ryby a rybí výrobky, pivo, mražené krémy, a konečně publikace o vlivu kulinárních úprav potravin na jejich výživovou hodnotu.
Zdroj : Tisková zpráva Sdružení českých spotřebitelů k vydání publikace v edici Jak poznáme kvalitu? SVĚT KÁVY z 27.7.2017. www. konzument.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.