3. 8. 2017 - Vítězslav Danda patří k zakladatelům úspěšného architektonického studia Edit!. To má za sebou celou řadu úspěšných realizací a jeho členové patří podle mnohých odborníků k nejtalentovanějším představitelům svého oboru. S jejich prací se můžete teď setkat i na festivalech, navrhli totiž Becher zónu, která v létě cestuje po hudebních a foodies akcích.
Do výsledné podoby Becher zóny se promítlo velmi zajímavé téma - recyklace. Zatímco kuchař Daniel Gonzalez připravuje své jídlo na jedlé tácky, aby se minimalizovalo množství odpadu, a barmani míchají drinky do kelímků z recyklovaného papíru, v architektonickém studiu Edit! pracovali s již použitým materiálem.
„Hlavní trik byl v tom, že jsme využili staré lodní kontejnery. Jsou skvělé v tom, že se dají jednoduše naložit a kamkoli transportovat. A přitom zapadají do tématu recyklace - schválně jsme totiž pořídili starší kousky.“
Celosvětový trend
Jak k tomu Vítězslava Dandu inspirovala samotná Becherovka? „Jedná se o neuvěřitelně ekologické pití. Není v ní ani jedno éčko. Vlastně by se dalo říct, že je bio. Takový biolikér,“ usmívá se. „Navíc se zužitkuje 97 % odpadu, který při výrobě likéru vznikne. To nás úplně nadchlo. A protože je momentálně trend být zodpovědný ke svému okolí, tak nám to všechno skvěle zapadlo do sebe a celým konceptem jsme chtěli lidem tuto informaci předat.“
Celý projekt tak výborně vystihuje a reflektuje celosvětový trend, jehož hlavním tématem je právě ekologie a recyklace. „Téma je to opravdu aktuální. Stavební průmysl je totiž jedním z největších znečišťovatelů přírody na světě. Produkce hlavních stavebních hmot, jako jsou cement, železo, hliník, keramika…, vyžadují ohromné množství energie, jejíž výroba je ekologickou zátěží. A to nemluvím o produktech z oboru stavební chemie a o plastech…“ rozpovídal se architekt, jedním dechem ale dodal, že ač se o problematiku zajímá, sám aktivní enviromentalista není, jen se snaží žít a tvořit věci tak, aby byly k životnímu prostředí co nejšetrnější.
Zdroj: text a foto, Michal Včeliš, redakčně kráceno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.