Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

I KUCHYŇSKÁ PÁNEV MÁ SVOU ZAJÍMAVOU HISTORII

I KUCHYŇSKÁ PÁNEV MÁ SVOU ZAJÍMAVOU HISTORII

8. 8. 2017 - Archeologické nálezy potvrdily, že už starověcí kuchaři si byli vědomi toho, že různé roztoky připravované v mělké nádobě na otevřeném ohni získají intenzivnější chuť.

Nalezené fragmenty mezopotámských pánví byly stejně mělké, jak je známe dnes a k jejich výrobě se používala převážně měď. Až od 1. století n. l. se více začalo experimentovat s různými materiály a konstrukčními řešeními, jakými bylo například praktické madlo, které usnadnilo manipulaci s rozehřátou nádobou.

Byť se například v Asii s kovovými slitinami začalo pracovat již několik staletí před naším letopočtem, Evropané možnosti nových materiálů objevili až na přelomu 10. a 11. století n. l. Pánev se tak dočkala například zpracování z litiny. Dnes běžně využívaný hliník patří mezi prvky, jejichž průmyslová výroba byla ještě nedávno velmi složitá. Proto se k výrobě pánví začal využívat až na přelomu 20. století. V první polovině 20. století byla ve Švédsku poprvé vyrobená nová slitina nesoucí název Nerezová ocel, která skýtala nové možnosti i pro gastronomii.

 

03552-Schema_vstev_panev_titanum_Excellence.jpg

 

Na první nepřilnavou PTFE (tj. Polytetrafluorethylenovou) pánev si lidstvo muselo počkat až do druhé poloviny dvacátého století. Roku 1954 si ji ve Francii nechal patentovat Marc Gregoire. O dva roky později už vyráběl nepřilnavé nádoby ve velkém pod dnes již známým názvem Tefal. Mezi největší přednosti těchto povrchů patří právě jejich nepřilnavost, umožňuje totiž přípravu pokrmů bez užívání tuků. Navíc se takové nádobí snadno čistí. Mimo to jsou povrchy zdravotně nezávadné, neobsahují žádné těžké kovy a tento materiál je netečný, tzn., že nevykazuje reakci s potravinami, vodou nebo čisticími prostředky.

Nejnovějším materiálem, který v posledních letech hraje prim mezi kovy a je využíván i při výrobě pánví, patří titan. Nepoužívá se na tělo pánve, ale částicemi titanu jsou obohaceny nepřilnavé povrchy, které jsou díky tomu pevnější, odolnější proti oděru a opotřebení, čímž se životnost pánve prodlužuje. Pro pánve nové generace už dávno neplatí, že je nelze mýt v myčce, nebo že je potřeba na ně použít jen dřevěné nebo plastové náčiní. Povrchy jsou natolik odolné, že je možné na ně použít i kovové náčiní a přesto vám budou dlouho sloužit. Moderní pánve je možné použít na všechny typy sporáků včetně indukční varné desky. Navíc v kombinaci s jedinečnou technologií Thermo-Spot™ - barevným indikátorem správně rozehřátého povrchu, jednoznačně ulehčují práci i úplným začátečníkům.

 

Zdroj: Martin Šemík, tisková zpráva

 

 

 

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz