Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ŠAMPAŇSKÉ Z MALÝCH VINAŘSTVÍ - SYMPATIQUE CHAMPAGNE

ŠAMPAŇSKÉ Z MALÝCH VINAŘSTVÍ - SYMPATIQUE CHAMPAGNE

25. 8. 2017 - Tomáš Vojtek: „JE PRO MĚ DŮLEŽITÉ, ABYCH ZNAL VINAŘE OSOBNĚ“. Na začátku to byla jen brigáda – sběr hroznů ve Francii. S každou další návštěvou a vznikem osobních přátelství s vinaři z oblasti Champagne, pak uzrálo po letech i rozhodnutí, dovážet do Česka šampaňské od menších producentů.

O Champagne, současných i budoucích plánech jsme hovořili s Tomášem Vojtkem, jednatelem společnosti Sympatique.

Jak jste se dostal k nápadu dovážet šampaňské z Francie?

V mých 25 letech jsem se rozhodl, že chci procestovat svět. Na Novém Zélandu jsem potkal zajímavého Čecha, který mi nabídl, abych pro něj po ná- vratu z cest pracoval. Ta práce byla sběr hroznů na sklizni vína ve Francii. Je to 6 let zpět a já tam od té doby začal jezdit pravidelně. Slovo dalo slovo a nápad dovážet šampaňské byl na světe.

Když vybíráte vína u tamních vinařů, jaké jsou pro vás hlavní parametry, aby se víno objevilo i u nás? Jaká jsou kritéria pro výběr jednotlivých vín a vinařů?

Parametrů je hned několik. Je pro mě důležité, abych znal vinaře osobně. Jeho vinice a celkovou strategii a technologii výroby champagne. Všichni vinaři, které zastupuji na českém trhu, jsou men- ší producenti. O to větší kvalitu přináší. Každou lahev vyrábí s určitou vizí, jak by mělo výsledné champagne chutnat.

Proč je půda a podnebí v oblasti Champagne Ardene vhodná k pěstování vinné révy?

V půdě je velký podíl křídy, která dobře odvádí vodu a zároveň ji zadržuje, což je důležité pro suš- ší období. V podnebí, které panuje v této oblasti, hrozny nedozrávají snadno, takže jsou nakyslé a mají koncentrovanou chuť. Tyto podmínky by pro výrobu klasických vín nebyly zrovna ideální, ale pro champagne ano.

03589-Degustace_(21)-min.jpg

Jedná se převážně o rodinná vinařství? V čem jsou zajímavá?

Tradice se v těchto menších „rodinných” vinař- stvích převádí z otce na syna. Nyní v Champagne nastupuje tzv. druhá generace vinařů (ve 2. svě- tové válce byly všechny vinice zničeny). Mladá energie přináší do technologie výroby nové ná- pady, invence. Jean-Roch, syn Louise Dousseta, mi při poslední návštěvě ukázal, jak vyrábí jeho základní brut. Pro výrobu používá tank o objemu 20 000 l. Poprvé ho naplnil v roce 2007. První stáčení do lahví proběhlo v roce 2009, kdy odebral z tanku pouze polovinu. Chybějící polovinu doplnil. Další rok udělal to samé, takže se v roce 2010 v tanku promíchaly již 3 ročníky. Technologie, kdy staré víno “učí” to mladé.

Kolik se v oblasti Champagne vyprodukuje vína?

Ve francouzské vinařské oblasti Champagne působí několik tisíc vinařství, které rok co rok vyprodukují přes 300 milionů lahví.

Jaké odrůdy jsou pro Champagne specifické?

Výroba šampaňského je povolena ze tří odrůd, jimiž je rulandské modré, mlynářka a Chardonnay. Chardonnay – vyznačuje se jemným aroma a výraznou kyselinkou. Zraje pomalu a přináší svěží květinové a ovocné tóny. Pinot Noir – přináší aroma vyzrálého ovoce a dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost. Meunier – šampaňské, v němž je tato odrůda zastoupena větším dílem, nemá tak velký potenciál k zrání.

Jakým způsobem je možné si u vás objednat řízenou degustaci a co vše taková degustace obnáší?

Minulý rok jsem začal spolupracovat s jedním z předních českých sommeliérů. Nabízíme řízené degustace, snoubení vína s jídlem, welcome drinky na různých společenských akcích a nebo také velmi oblíbené degustace na plesech, módních přehlídkách či jiných akcích tohoto typu.

Kde je možné si vaše vína zakoupit?

Vína si můžete zakoupit v e-shopu na webových stránkách www.sympatique.cz

Máte v nabídce i partnerský program pro gastronomii, tedy bary a restaurace?

Uvědomil jsem si, že prodejem má práce nekončí. Je důležité správně informovat personál restaurací a barů, aby věděli, jak tyto lahve nabídnout jejich zákazníkům. Nabízím tedy u každého prodeje možnost odborného zaškolení zaměstnanců, které provádí můj sommeliér.

Jaké máte plány do budoucna? Na co se vaši zákazníci mohou těšit?

Plánů je hodně. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo rozšířit povědomí o pití šampaňského a gastronomii s ním spojenou do podniků a restaurací. Rád bych rozšířil své pole působnosti na Slovensko a Polsko. Dalším cílem je cestovní kancelář Sympatique, která bude nabízet zážitkové pobyty přímo u vinařů, kde si budou moci zájemci doslova šáhnout na výrobu champagne.

03589-20151203-IMG_7712_copy_2.jpg

 

SOUTĚŽ O ŠAMPAŇSKÉ

V naší soutěži máte možnost vyhrát jednu láhev šampaňského – Champagne Floquet- -Dousset, Original Rosé.

Nápovědu najdete také na www.sympatique.cz.

Které tři povolené odrůdy se používají k výrobě šumivých vín z oblasti Champagne?

SMS ve tvaru „jméno, příjmení, adresa, správná odpověď“ zasílejte do 5. září 2017 na číslo 770 149 723. Cena jedné SMS se řídí tarifem vašeho operátora. O výhře rozhoduje pořadí došlých SMS zpráv. O pořadí došlých odpovědí rozhoduje termín jejich doručení. Z jednoho telefonního čísla platí jedna odeslaná SMS zpráva. Odesílatel správné odpovědi s pořadovým číslem 33 vyhrává. Výherce soutěže bude vyrozuměn prostřednictvím SMS.

Kontakt: info@sympatique.cz, tel. +420 776 196 495 www.sympatique.cz

 

! VÍCE V NOVÉM ČÍSLE ČASOPISU !

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz