28. 8. 2017 - Od pondělí 28. srpna až do pátku 1. září si pracovníci několika zlínských podniků mohou v rámci svého firemního stravování pochutnat na pokrmech podávaných v jídelně Baťových závodů ve 30. letech minulého století. Unikátní projekt „Jíme jako za Baťů“ je již podruhé součástí zlínského Garden Food Festivalu.
„Pokrmy na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet zaměstnanci společností Kovárna Viva, Alpiq, M-Tec, Kliniky IVF Zlín, Predika, Veteriny Lazy, Nemocnice Atlas a dalších,“ uvádí za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil a dodává: „Pracovníci třinácti firem zapojených do tohoto projektu se tak mohou ohlédnout do historie a vlastně i touto cestou navázat na baťovský odkaz a tradice.“
Přestože si dřív někteří z baťových zaměstnanců nosili jídlo z domu, velká část z nich využívala závodního stravování. Na jídelním lístku jejich jídelen se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká.
„Na čtyřistovky zaměstnanců firem zapojených do projektu Jíme jako za Baťů si během tohoto týdne pochutnají například svíčkové omáčce, segedínském guláši, kuřecí roládě se sušenými švestkami, hovězích kostkách na houbách a povidlových taštičkách,“ říká Kateřina Schmidtová, manažerka restaurace Tomášov, která je dodavatelem obědů pro tyto firmy. Ta také vysvětluje, že se jedná o jídla, které jejich restaurace běžně vaří a zařazuje do obědových menu.
Jídelníček závodní jídelny baťových závodů vycházel ve třicátých letech minulého stolení pravidelně každý týden v historických tiskovinách (Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později v časopise Zlín – časopis spolupracovníků Baťa) a vždy obsahoval nabídku obědů i večeří na celý týden od pondělí až do neděle. Historické menu i jídelníčky organizátoři zlínského Garden Food Festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem 14ǀ15 a archivem Muzea jihovýchodní Moravy.
Díky těmto institucím také mají návštěvníci Garden Food Festivalu ve dnech 2. – 3. října jedinečnou příležitost zhlédnout výstavu Zlínské nevěsty s mimořádnou slevou 50% slevou z běžného vstupného. Desítky svatebních oděvů a doplňků z let 1800 – 2000, včetně dokonale věrné repliky šatů, které měla ve svůj svatební den budoucí manželka Tomáše Bati je k vidění v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU až do 1. října.
Kromě projektu „Jíme jako za Baťů“ nabízí Garden Food Festival ještě jedno ohlédnutí k baťovské gastronomii. V pátek 1. září se v Hotelu Tomášov uskuteční slavnostní večeře v podání špičkových kuchařů Radka Davida z pražské restaurace La Veranda a místního šéfkuchaře Petra Sedláře. Při přípravě pokrmů pro sedmichodovou večeři se inspirovali slavnostními menu ze 30. – 40. let, které se podávaly na svatbách za slavné baťovské éry. „Večeře je přístupná i veřejnosti. Několik posledních vstupenek na tento skvělý gurmánský zážitek je ještě k dispozici a dají se objednat prostřednictvím našeho webu,“ dodává Vysloužil.
Kdo je Radek David?
Mezi českou kulinářskou elitou má Radek David čestné místo. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Právě díky jeho přístupu je La Veranda držitelem prestižních 16 bodů světového hodnocení restaurací Gault Millau. Kromě zmíněných pražských restaurací je executive chefem také v sedmi restauracích Oliva v Kyjevě.
Radek David se zúčastnil přibližně 60 kuchařských soutěží. Kromě mnoha ocenění v České republice má zlaté, stříbrné medaile a poháry z Rakouska, Německa a Slovenska. Mnoho medailí si přivezl jako člen Národního týmu AKC ČR ze světových soutěží v Singapuru, Lucemburku a Basileje a z kuchařské olympiády v Erfurtu, na kterou se sjíždí 50 týmů světa.
Více o projektu na www.gardenfoodfestival.cz
Zdroj: Kateřina Martykánová, PR manager
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.