Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

NA MERUŇKY LETOS BOHUŽEL NEDOJDE

NA MERUŇKY LETOS BOHUŽEL NEDOJDE

30. 8. 2017 - Na prvních šesti hektarech sadů vizovické likérky RUDOLF JELÍNEK proběhla sklizeň švestek. I přes opakované mrazy v době květu je nakonec očekávaná úroda oproti loňskému roku téměř dvojnásobná. O poznání horší je situace u meruněk.

Mráz spálil celou vlastní úrodu ještě ve stádiu plůdku. Největší světový výrobce ovocných pálenek musel proto zabezpečit surovinu z jiných lokalit, které se vyhnuly mrazivým teplotám.

„Naši sadaři odhadují, že letos sklidíme ve vlastních sadech asi 320 tun švestek. To je o 130 tun více než vloni,“ říká obchodně–marketingový ředitel vizovické likérky RUDOLF JELÍNEK Miroslav Motyčka. „Letos nám udělaly radost odrůdy Valjevka, Gabrovská a Presenta, které v loňském roce kompletně zmrzly. Jako největší hvězdu letoška potom vidíme odrůdu Stanley, která je naše stálice, a její výnosy jsou rok od roku vyšší,“ dodává Motyčka. Letošní odhad sklizně je podle něj vzhledem k vývoji zimy velice dobrý. Přestože jsou letošní čísla vyšší než vloni, do rekordního roku 2015 mají daleko. Před dvěma lety se ve Vizovicích sklidilo neuvěřitelných 515 tun švestek.

03600-svestky_orig_sber-svestek_1501573985.jpg

U sklizně meruněk je vývoj bohužel úplně opačný. V loňském roce se po jarních mrazech sklidilo symbolických 250 kg ze 70 hektarů, letos na stromech nezůstalo ani to. „Meruňkovice se stává stále vzácnějším produktem. Předpokládáme, že její cena však zůstane minimálně na stejné úrovni, jako je dnes,“ říká Motyčka.

„Na rozdíl od naší konkurence, která veškeré suroviny nakupuje, my jsme i zemědělci. Máme 163 hektarů sadů. Celkově vlastní ovoce pokrývá potřebu společnosti přibližně z 8 procent, ale očekáváme, že v následujících 10 letech, kdy se dostanou do plodnosti všechny námi vysázené plochy, se tento podíl zvedne až na 20–25 %. Co se týká výkupu ovoce od jiných pěstitelů, máme svoje dodavatele rozesety téměř po celé Evropě,“ dodává Motyčka.

 

Mrazy v období květu nejsou jedinou nepříjemností, se kterou se musejí Jelínkovi sadaři na Vizovicku a jižní Moravě vyrovnat. „Čím dál častěji nás i ostatní zemědělce trápí sucho. V našich švestkových sadech používáme podnož, která je základem hluboce kořenících stromů. I přes úbytek úhrnných srážek je tak ve švestkových sadech předpoklad dobré úrody. V meruňkových sadech je však téma sucha více než aktuální a v budoucnosti při revitalizaci sadů uvažujeme i o umělé závlaze,“ říká Miroslav Motyčka.

 

Zdroj: Michaela Vaníčková, tisková zpráva

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz