4. 9. 2017 - I přes nepříznivé počasí, které během víkendu panovalo ve Zlíně, navštívily areál zámeckého parku tisíce příznivců dobrého jídla a pití. Druhý ročník Garden Food Festivalu nabídnul opět zajímavé koncepty české i zahraniční kuchyně od místních i přespolních restaurací a regionálních vystavovatelů. Vítězem návštěvnické ankety se stala Restaurace UNO Zlín.
„Návštěvnost je podle prvních odhadů v rozmezí pěti až šesti tisíc návštěvníků, ale s ohledem na víkendové počasí i toto číslo lze považovat za poměrně úspěšné,“ hodnotí situaci za pořadatele Pavel Vysloužil a dodává: „Rádi bychom poděkovali lidem, že nám zachovali přízeň a dorazili. Určitě je to pro nás signál, že má smysl uspořádat festival ve Zlíně i v příštím roce.“
Více než sedmdesátka restaurací a regionálních firem nabízela gurmánské lahůdky i osvědčenou klasiku. „Největší úspěch ale jednoznačně trhaná masa na všechny možné způsoby. S velkým ohlasem se setkalo i tradiční argentinské Lomito a klobása Choripan. Stejně jako v předchozích letech i letos mohli návštěvníci zkusit i delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. Například náš tradiční host a obhájce titulu Zlatý kuchař Honza Punčochář letos přivezl například hovězí loupanou plec nebo grilovaná vepřové žebírka marinované v černém pivu,“ řekl Pavel Vysloužil
O tom, že třeba i zdravé jídlo může být současně velmi chutné přesvědčili hosty i šéfkuchaři zlínských restaurací, které uspěly při hlasování mezi návštěvníky. V tradiční anketě o nejlepší restauraci zvítězil zlínský Restaurace UNO Zlín, druhé místo obsadila olomoucká restaurace Lobster a o třetí pozici se podělila cukrárna Ollies a Fit Foodie Restaurant ze Zlína.
Na pódiu se během víkendu vystřídaly kuchařské celebrity v čele s hlavní tváří festivalu Zdeňkem Pohlreichem, který v neděli bavil diváky hned třikrát. „Na Garden Food Festivalu je vždycky parádní atmosféra. To se potvrdilo i dnes. Jsem překvapený kolik lidí přišlo i přes špatné počasí,“ konstatoval populární „šéf“. Kromě něj bavili návštěvníky například michelinský kuchař Radek Kašpárek, herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, Zlatý kuchař Jan Punčochář a řada dalších.
O festivalu
Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, jenž není svázán žádnými hranicemi. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městě, kraji i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.
Festival se poprvé konal v roce 2015 v Olomouci. Za tři roky své existence si získal přízeň tisíců milovníků dobrého jídla a pití. V premiéře se Garden Food Festival uskutečnil letos také v industriálním prostředí areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Ve Zlíně se konal v tomto roce podruhé.
Více o projektu na www.gardenfoodfestival.cz
Zdroj: Kateřina Martykánová, PR manager
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.